28 februari 2007

Bokrea ... igen

Okej, igår dissade jag bokrean. Idag såg jag att Bokus reade Mannen som älskade Yngve. Sagt och gjort och beställt. Och när jag ändå var i farten slängde jag med Ashimas bok, visserligen inte read men ändå.

Mannen som älskade Yngve har min kollega varmt rekommenderat och Ashimas bok kollade jag in redan på Bokmässan i Göreborg i höstas, men då hade jag redan famnen full av böcker och plånboken tom på pengar. Men jag menar en bok vars baksida lyder: "Gud hade en hustru. Det här är hennes berättelse", en sån bok måste man väl bara läsa?

27 februari 2007

Nu startar bokrean

Ja idag börjar den stora bokrean och i år har man lagt den strategiskt i samband med att de flesta fått sin lön. Själv har jag inte bevistat rean på många år. Vet inte riktigt varför, det har bara inte blivit av. Tycker inte att jag hittar något jag vill ha. Jag minns när jag var ung, då lusläste jag alla reakataloger och prickade för, gjorde listor och var uppe tidigt på reastartens morgon för att göra mina inköp. Det var ju ett perfekt sätt att börja spara ihop till ett eget bibliotek.

Men idag kommer stor del av mina bokinköp från Pocketshop och så kan jag köpa en del förmånligt via jobbet. För även om Barnens Bokklubb mest säljer barn och ungdomsböcker så har vi lite vuxenlitteratur i vårt sortiment också. Och eftersom vi inte utger oss för att vara heltäckande på området plockar vi in det vi själva är intresserade av (man är väl inte dum).

Men bokreaböcker brukar leta sig hem till bokhyllan ändå via sambon, som brukar komma hembärandes på en kasse eller två.

24 februari 2007

Bert chockar bokmässan !?

Ja det är i alla fall Bert Karlssons målsättning, enligt honom själv. Läser i dagens SvD att han ska starta bokförlaget Heja Sverige och komma till bokmässan med ett så "starkt lag att folk kommer att bli chockade". Två planerade titlar är Kristi Bruds självbiografi och Berts bästa fräckisar... Alltså ursäkta men det är väl inte 1:a april idag? Man kan ju undra vilken av dessa böcker som innehåller flest snaskigheter.

23 februari 2007

Böckernas bok

The bookNu kommer Böckernas bok, The book, bibeln i form av Gamla testamentet, i snyggt coffee table-utförande. Den är designad av reklammannen Dag Söderberg och omfattar 450 sidor med snygga bilder, läcker layout och hela gamla testamentet från orginalöversättningen från år 2000. Man skulle kanske tro att kyrkliga ledare rasar över detta tilltag att göra bibeln till ett glassigt magasin, men icke så. I förordet skriver såväl ärkebiskop Anders Wejryd, som imam Abd al Haqq Kielan och rabbin Morton Narrowe.

22 februari 2007

Notes of a scandal

Igår var det dags igen. Filmtajm. Stockholm filmfestivals månatliga förhandsvisning. Den här månaden visade man Notes of a scandal med bland andra Judi Dench och Cate Blanchett. Ett relationsdrama med inslag av psykologisk thriller skulle man kunna kategorisera filmen som. Riktigt krypande obehaglig faktiskt. Som alltid (ja nästan i alla fall) när en engelsk skådespelarensemble är i farten så är rollprestationerna strålande och filmen som helhet är klart sevärd.

21 februari 2007

En bok för alla

Läser i dagens SvD att En bok för alla eventuellt kommer att drabbas av neddragningar, vilket i så fall förmodligen kommer att leda till att vuxenutgivningen måste läggas ner. Det kan ju tyckas njuggt och snålt, och är väl det också. Men ändå, jag kan inte bli jätteupprörd. Det är bra med läsfrämjande och allt det där, och att man framför allt jobbar för att grupper inom LO-kollektivet ska ta till boken. Men jag tror nog att de, tillhörande LO-kollektivet eller ej, som vill läsa en bok har råd att själva välja och inhandla den på t.ex. Pocketshop. Det ligger något uppfostrande i att välja och styra över vad "den lågutbildade arbetaren" ska läsa.

20 februari 2007

Semmeldagen

Idag är det semmeldagen, eller fettisdagen som kanske är mer korrekt att säga. Och då passar det kanske bra att tipsa om en bok som bara handlar om detta bakverk. Här finns förstås de bästa klassiska semmelrecepten, men också en del annorlunda recept för den som vill mumsa i sig semlor året runt. Till exempel kan man laga till en saffransemla med lingongrädde till jul, eller en sommarsemla med hallon och blåbär. Själv är jag lite nyfiken på valnötsfylld briochesemla med konjaksfikon.

19 februari 2007

Luftslottet som sprängdes

Så här kommer den alltså att se ut - sista boken av Stieg Larsson - enligt förlagets hemsida. Jag sträckläste den i går och jag blev inte besviken, men nu känns det tomt och trist för nu blir det inget mer om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Visserligen lär det finnas ett nästan färdigt manus till en fjärde bok och enligt Eva Gedin på Norstedts var han långt inne i planeringen av del fem och sex också. Men... Hur gärna jag än skulle vilja läsa mer om Salander/Blomkvist så hoppas jag att man håller tassarna borta, för ofullbordade manus som man sätter en spökskrivare på att färdigställa brukar sällan bli riktigt bra.

15 februari 2007

14 februari 2007

Saker jag inte förstår

Det finns i och för sig mycket jag inte förstår men idag ställde jag mig lite extra frågande till vad tjejen i gymets omklädningsrum egentligen höll på med. Hon skulle av allt att döma in och träna, men fastnade framför spegeln hela tiden. Först nöp hon sig i kinderna och fixade till sin make up, sedan fluffade, puffade och drog hon i sitt hår, satte upp det i en tofs och så drog, puffade och fluffade hon lite till.
Så småningom kom hon så långt som till att få på sig träningsbyxorna, men så var det dags för spegeln igen. Vrida, vända och släta ut eventuella veck. Och allt detta INNAN hon skulle in och träna!!

Nu var jag själv färdig att rusa vidare i livet så jag vet inte om hon någonsin kom så långt som till träningen...

13 februari 2007

Koll på logistiken

Det gäller att ha koll på logistiken nu när jag och sambon läser Stieg Larssons tredje i manusform. Det har ju sina fördelar att läsa en bok i lösbladssystem, för nu kan vi ju läsa samtidigt och behöver inte slåss om boken. Men det gäller att hålla koll på de olika högarna. Nu har vi en hög med den del som vi båda har läst, och så har vi den högen som jag läser (och som sambon redan är klar med för hon ligger före mig) så har vi sambons läshög och slutligen den olästa högen. Hittills har det gått bra.

12 februari 2007

Jag tänkte på hämnd

Igår såg jag en film om trafficking som var så upprörande att jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med mig själv efter att ha sett klart den.

Human trafficking heter den, inte alls något filmiskt mästerverk, men det spelar ingen roll. Verkligheten bakom filmen finns därute och den gör mig så förbannad, upprörd och frustrerad. Bara tanken på alla barn och unga tjejer som blir utnyttjade av slemmiga typer som köper och säljer dem och behandlar dem som boskap eller sämre ändå gör mig sjuk.

Så jag hade lite svårt att somna igår. I stället låg jag och tänkete på hämnd. Och det var inte några snälla tankar. Jag lovar. Döden var ett för lindrigt straff i dessa mina hämndlystna tankar.

10 februari 2007

Det kom ett mejl...

Det kom ett mejl med käcka tips på vad man ska köpa till henne ...
... och till honom.



Ja vad tusan ska man säga?

09 februari 2007

Det här med s.k. flick- och pojkböcker

Gör vi skillnad på pojkar och flickor när vi väljer böcker till dem? Finns det Pojk- och Flickböcker? Eller är det så att det finns Flickböcker och så finns det Böcker? Tyvärr tror jag att jag måste svara "ja" på dessa frågor. Och jag skulle vilja påstå att det är vi vuxna som till stor del gör denna åtskillnad.

Idag berättade en av mina kolleger att flera mammor hört av sig för att de vill returnera förra månadens huvudbok Megakillen, för att det är en killbok och passar inte deras lilla tjej. Annars är den vanligaste kommentaren den omvända, att föräldrar till pojkar i stil med: "Den här boken passar inte till min kille, för det är ju en flickbok". Och generellt verkar det som om det är lättare att acceptera "killböcker" till flickor än tvärtom.

Inte undra på då att barnen själva lär sig detta beteende och tar det med sig när de blir gamla nog att själva välja sina böcker. Det här följer förresten med ända upp i vuxen ålder och lever i alla högsta grad även bland vuxenlitteraturen. För där finns det ju som bekant Kvinnolitteratur, och så finns det Litteratur.

08 februari 2007

Darling

Igår var jag och såg en förhandsvisning av filmen Darling. Enligt George Ivanov, programansvarig på Stockholms Filmfestival, har den redan utnämnts till årets svenska film. Märligt att detta kunnat ske när den inte ens haft premiär, och med tanke på att året just börjat. Men å andra sidan, om det svenska filmåret2007 i övrigt blir lika mediokert som 2006, ja då kan man med råge säga att Darling blir årets svenska film. För det var en riktigt bra film med ett pärlband av fyndigt roliga repliker och scener som gör att man skrattar mitt i torftigheten. För det är ett ganska torftigt liv huvudpersonen Eva lever mitt i allt glitter och glamour på krogarna runt Stureplan. Och ett torftigt liv lever också den godmodige Bernhard som tvingas söka det ena jobbet sämre än det andra trots att han arbetat nästan ett helt yrkesliv som utbildad elektroingenjör.

07 februari 2007

Det är kallt ute

och nu ska jag ställa mig och frysa i en kö för att förhoppningsvis få en biljett till en förhandsvisning till en film. Brr. Och varför då detta? Ja, varför inte. Har jag nu en gång skaffat Stockholm filmfestivals årskort och får inbjudningar till medlemsvisningar så kan jag banne mig utnyttja det. Och dessutom är kvällens film densamma som Nordiska filmpriset på filmfestivalen i Göteborg, nämligen Darling.

Hoppas att andra är mer frusna än jag, så att det inte är så lång kö (ha, fan tro´t)

05 februari 2007

Stieg Larssons tredje på mitt bord

Jag har lite svårt att koncentrera mig. Sitter hela tiden och sneglar lystet på ett tjockt manus som ligger alldeles nyuppkopierat på mitt skrivbord. Det är nämligen Stieg Larsson tredje deckare, som enligt Norstedts hemsida kommer att heta Luftslottet som sprängdes.

02 februari 2007

Jag önskar att jag inte redan läst den

"Jag önskar att jag inte redan läst den så att jag skulle kunna läsa den ikväll". Så uttryckte sig en av mina kolleger alldeles nyss och jag tycker att det är precis så det är ibland. Man har läst en fantastisk bok och så är den slut och allt känns tomt och trist. Man känner en sån saknad - efter boken och personerna i den.

Den bok det gällde den här gången var "Majas morsas kompis sambo", Katarina Kieris nya bok (som kommer i sommar). Som för övrigt är jättebra. Det är en novellsamling som ändå bildar en helhet. En böckernas Short Cuts.

01 februari 2007

Författarnöte II

Igår var det vårpremiär för författarmötena på Internationell författarscen på Kulturhuset. Första mötet var med Sarah Waters som intervjuades av Lawen Mohtadi. Det var fullsatt och roligt, mysigt, intressant och personligt. Ett allt igenom lyckat möte alltså.