14 maj 2007

Finländare festar friskt

Nyss hemkommen från ett friskt festande Helsingfors och ESC ägnar jag en stund åt att ögna igenom gnället och klagolåten i svenk media om varför det gick så dåligt för The Ark. Det kändes förvisso snopet när rösterna började presenteras och det ganska snart stod klart att varken Sverige eller Finland skulle hamna särskilt högt upp i resultatlistan. Men det är samtidigt svårt att på allvar ha någon åsikt om hur folk röstar. Jag menar, jag tror inte att de forna öststaterna röstade som de gjorde för att sätta dit det gamla väst, utan för att de faktiskt tyckte bäst om de låtarna. Vi röstade ju också främst på våra grannländer. Igenkänning är väl kanske en av förklaringarna.

"Gör om tävlingen, återinför jurysystemet, öst mot väst" är några pigga förslag på förändring. Men då har jag ett bättre förslag: Splittra upp Sverige i, låt säga, 5 nya stater, och Finland och Norge skulle kunna bli en 2-3 nya länder vardera. Och vips har vi lite fler grannar som kan rösta på oss.

Nej, allvarligt talat. Låt Eurovison song contest vara det festliga spektakel det med rätta är och ta det inte så allvarligt. På Hartwall arena i Helsingfors hade vi i alla fall en sjuhelvetes festlig kväll.



Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer :

Anonym sa...

Kul att även du hade det roligt i Helsingfors! :)

Anonym sa...

Här är en till som hade roligt i Helsingfors. Hyvä Suomi!

Men det måste ju absolut vara något fel på reglerna, annars skulle ju Sverige ha vunnit. Gäller för övrigt även ishockeyn
;-). /dmcn

AnnCharlott sa...

Oh ja! Så sant som det var sagt (eller skrivet ;-)