06 september 2007

Bevisar bok brott?

Nu har en thriller använts som bevisning i ett brottmål. Så vitt jag vet har detta inte hänt tidigare. Det är den polska författaren Krystian Balas bok Amok som använts som bevis i en mordrättegång. Och den som är åtalad och dömd till 25 år i fängelse är Bala själv.

Att en thriller i detalj beskriver ett mord är i sig inget ovanligt men att detaljerna stämmer så väl överens med ett riktigt mord och är sådana som enbart polisen eller mördaren borde känna till dem är inte lika vanligt. Att författarens fru och den mördade dessutom var bekanta med varandra stärkte bara polisens misstankar. Bala själv nekar till alla anklagelser och hävdar att likheterna bara är en slump.

Om det nu är Bala som ligger bakom mordet (bevisningen ansågs inte räcka till att fälla honom för själva mordet utan han blev fälld för att ha planerat och regisserat det) så undrar man ju hur han tänkte. Fick han hybris och tänkte att han begått ett så perfekt brott att han måste berätta om det? Ville han leka lite med elden? Eller är alltihop bara en samling indicier och märkliga sammanträffanden, och karln är lika oskyldig som han säger.

Mer i Svd och DN. Andra bloggar om: , intressant.se

1 kommentar :

Magica de Hex sa...

Ett verkligt knepigt fall. Vi får följa det och se vad som händer ... visst fick han 25 års fängelse?