21 november 2007

Litterära hjältar

Jag har blivit utmanad av Camilla. Utmaningen gäller att nämna litterära hjältar som man minns länge efter att man läst ut boken och som blivit större än både bok och författare.


Lisbeth Salander är ju självklar och behöver knappast någon närmare presentation. Micke Blomkvist kan slänga sig i väggen. Det är Lisbeth vi minns.

Harry Potter får väl sägas vara en litterär hjälte som blivit större än böckerna om honom. Även om jag måste erkänna att jag inte har läst mer än första boken och personligen inte är så jättefascinerad, så är det väl ändå svårt att förbigå den lilla trollkarlslärlingen i ett sånt här sammanhang.

Samma sak gäller väl för Pippi Långstrump. Hon försvarar de som är små och svaga i samhället och symboliserar i mångt och mycket kamp mot översittare och maktmissbruk.

Harry Bosch heter en polis som figurerar i en rad böcker av Michael Connelly. Jag och Harry var riktigt tajta en gång i tiden och jag läste allt jag kom över. Även om han på många sätt är lika mycket schablon som väl så många andra bokpoliser så tycker jag att han har något sympatiskt över sig. Något som gör att han skiljer sig från mängden.

Jag skickar vidare till Magica, Ivana och Maria.

2 kommentarer :

Ivana Eklund sa...

Tack för inbjudan :-) Jag är med.
/Ivana

Magica de Hex sa...

Vad ska detta betyda? En utmaning av litterära hjältar? Hmmm ... låt mig tänka ...