28 januari 2008

Bokfemman vecka 5

Veckans tema är filmatiseringar. Fem favoriter av filmade böcker. Det här temat borde ju passa mig bra eftersom jag ser mycket film och älskar att se film. Men däremot är det inte lika ofta som jag både ser filmen och läser boken. Det här skäms jag lite för att erkänna, men faktum är att om jag sett filmen brukar jag ofta tänka att jag inte riktigt orkar läsa boken också.


1 och en överlägssen sådan Timmarna. Älskar filmen. Älskar boken. Jag har sett filmen många gånger och varje gång sugs jag in i den fantastiska stämningen, som så skickligt förstärks av musiken.

Sedan blir det svårare och de följande fyra är listade utan någon inbördes rangordning.

En vampyrs bekännelse. Boken är ju bättre men jag tycker ändå att filmen är klart godkänd. Nu var det länge sen jag såg filmen och också länge sedan jag läste boken.

Persepolis. Jag tyckte mycket om den filmen. En grym och dramatisk tid skildrad med svart humor. Och även om jag kanske mer bläddrat i än läst boken, så tycker jag mig se att filmen fångar bokens skäl riktigt bra.

Flickan vid stenbänken. Tv-serie från 1989 som bygger på Maria Gripes "skugg"-serie. Filmatiseringen kan ju inte riktigt mäta sig med de fantastiska böckerna. Men om jag inte minns fel så lyckades man ändå få fram det mystiska och outtalade i berättelsen på ett bra sätt.

Cabaret. Det är en av mina favoritfilmer och med lite god vilja kan man ju säga att det är en filmatisering av en bok. Även om filmen Cabaret skiljer sig ganska mycket från den episod ur Isherwoods Farväl till Berlin som den bygger på. Ska man vara riktigt petig så är det väl så att Cabaret bygger på musikalen I am a camera som i sin tur är inspirerad av Isherwoods bok.

Andra bloggar om:

2 kommentarer :

Hermia sa...

Roligt att du har Gripe på din lista. Har precis läst om de två första delarna och tänkt en del på serien. Har dock bara vaga minnen av den.

Ivana Eklund sa...

Timmarna är också nummer ett på min lista! Persepolis har jag läst, men ännu inte sett. Men vill.