28 mars 2008

Colorado Avenue

Redan i den välfyllda foajén på bio Zita klingade luften av den karakteristiska finlandssvenska som talas i Österbotten. Anledningen var den enda visningen i Stockholm av filmen Colorado Avenue som bygger på Lars Sunds populära böcker Colorado Avenue och Lanthandlerskans son, ett österbottniskt släktepos.

Det tisslades en hel del i salongen. Särskilt i början av filmen. Det var många som kände igen. Filmen är inspelad på plats i Österbotten i Nykarleby med omnejd och med många lokala förmågor i rollistan och som statister. Att filmkopian var textad på engelska var kanske bra för en del av de stockholmare som letat sig dit, eftersom dialogen är på dialekt.

Kanske har de de många statisterna och det faktum att filmen gjorts med liten budget bidragit till att känslan i filmen andas lite österbottnisk sommarteater. Men det behöver nödvändigtvis inte enbart vara av ondo. Colorado Avenue bjöd på en trevlig filmstund även om den inte kommer att göra något stort avtryck i filmhistorien. Och på vägen ut hörde jag att det enorma publikintresset lett till att man kommer att ordna åtminstone en visning till i Stockholm. Den 19 april.

Andra bloggar om: , , , intressant.se

Inga kommentarer :