20 maj 2008

Barnböcker som underhållning eller uppfostran?

Det pågår en debatt på DN om huruvida ändamålet helgar medlen när det gäller innehållet i barnböcker. Lotta Olsson har reagerat på Vilda förlags målsättning att ge ut böcker som är granskade ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Hon menar att om man har ett värdegrundat budskap som utgångspunkt när man skriver eller ger ut böcker förlorar man i kvalitet och att propaganda åt ena hållet inte rättfärdigar annan propaganda. Man ska slänga alla pekpinnar skriver hon. Karin Salmson på Vilda förlag frågar sig varför en bok nödvändigtvis måste bli sämre bara för att den vilar på en medveten värdegrund.

Jag kan tycka att de har lite rätt båda två. Det behöver inte i sig vara fel att en bok visar upp en del av den mångfasetterade verkligheten eller har ett positivt tänk kring jämställdhet och genus. Inte om boken i övrigt är bra, rolig, underhållande, fantasifull, whatever. Men om budskapet skymmer sikten och känns stolpigt och pekpinneaktigt. Hua. Då får jag associationer till min barndoms "diskbänksrealism" och politiskt korrekta böcker och barnprogram. Och det ger mig rysningar över hela kroppen.

Andra bloggar om: , , intressant.se

3 kommentarer :

Dammråttan sa...

Har inte följt debatten du skriver om, men håller med dig helt. Det finns inte bara en sida där och visst kan man ha en bra tanke och vilja med en bok, utan att den blir tråkig. Men när budskapet blir hela boken, då är det inte kul. Du får väl skriva ett inlägg i den debatten, så den inte blir bara svart, eller vit.

Magica de Hex sa...

Jag håller med. Skriv ett inlägg i debatten! Lotta Olsson efterlyste olika åsikter att föra in i DN när jag träffade henne senast.

Lena sa...

Jag har inte heller följt debatten, men har väl lite åsikter ändå. Jag tycker att så länge det inte påverkar läsupplevelsen negativ, är det absolut inget fel att lägga in lite vettiga värderingar eller att till exempel bryta mot könsnormer. Vilket plötsligt påminner mig om när barnen var små och vi läste Pippi Långstrump. Jag tröttnade på att Annika var så mesig, så jag bytte plats på Tommy och Annika genom hela boken :)