15 juli 2008

Åldersrekommendation eller ej

I England har det brutit ut en strid mellan författare och förläggare. De sistnämnda är på väg att införa en åldersrekommendation på barn- och ungdomsböcker. Något som upprört flertalet namnkunniga författare och satt igång en stundtals hätsk diskussion.

Några av farhågorna är att märkningen ska få moralistiska förtecken. Andra menar att detta är ytterligare ett steg bort från boklådorna med kunnig personal och in på stormarknader och webb där en åldersindelning skulle förenkla bokinköpen.

Kritikerna är som sagt många och de har startat ett upprop på nätet mot förslaget. Jacqueline Wilson, Terry Pratchett och J.K. Rowling är några av dem som skrivit på uppropet men alla författare är inte negativa till förslaget. Meg Rosoff och Philip Reeve är två författare som är för förslaget. En åldersindelning skulle vara en enkel guide för vuxna som vill köpa böcker åt barn.

Det här är en fråga vi diskuterat en del på Barnens Bokklubb. Förut var vi emot att rekommendera ålder. Vi försökte i stället beskriva böckerna så tydligt som möjligt både i fråga om språklig svårighetsgrad och innehållsmässigt så att föräldrarna skulle kunna avgöra om boken passade deras barn. Och vi försöker fortfarande att i möjligaste mån låta bokpresentationen tala men idag händer det också att vi sätter ut en ungefärlig "från"-ålder. Och det beror faktiskt till stor del på efterfrågan från våra medlemmar.

DN, SvD

2 kommentarer :

Amoroso sa...

Snälla någon, åldersrekommendation? Låter vansinnigt. Tänkte föresten uppdatera min länklista. Hoppas att det är ok att jag lagt till dig i min länklista!

AnnCharlott sa...

Jag håller med dig om att det verkar helknasigt att ha åldersrekommendationer på själva böckerna. Men kan i viss mån försvara det i en textpresentation av boken.

Självklart är det ok att du länkar till min blogg. Det är bara trevligt!