01 oktober 2008

Fighting Ruben Wolfe

Under hela läsningen infann sig en känsla av att den här boken utspelade sig på 40- eller 50-talet och att handlingen var förlagd till England. Jag kan inte riktigt förklara varför, men det var något med språket och framförandet och sättat att beskriva personerna och deras omgivning. Men berättelsen är samtida, det avslöjade en par tidsmarkörer som nämnande av film och musik. Och den utspelar sig i USA. Nu har inget av det här någon egentlig betydelse för berättelsen.

Det handlar om bröderna Cameron och Ruben och hur de lockas att börja boxas för pengar på suspekta klubbar. Här handlar det inte om auktoriserad boxning utan om råa matcher som helst ska sluta med att den ena kämpen ligger blödande på golvet. Ruben är den som alltid vinner. Cameron den som oftast ligger blödande på golvet. Men han har mod och publiken älskar en fighter.

Nu är det här inte bara en bok om boxning. Den handlar om så mycket mer. Cameron är berättaren och hans tankar och funderingar utgör bokens kärna. Det handlar om mod och stolthet, om att aldrig ge upp. Om samhörighet och lojalitet.

Boken har inte kommit på svenska ännu men är på väg så håll utkik efter den för den är bra. Jag vet inte vad den svenska titeln kommer att bli men originalets titel är "Fighting Ruben Wolfe" och författaren heter Markus Zusak.

Inga kommentarer :