30 september 2009

Makten i bokbranschen

Svensk Bokhandel har i senaste numret dristat sig att lista de 50 mäktigaste personerna i bokbranschen. Enligt dem är barnboksbranschen tämligen maktlös. Och det kanske stämmer om man med det menar förbisedd. Nu är ju makt inte ett faktiskt attribut som man bär med sig. Bara för att man har makt inom ett visst område betyder inte det nödvändigtvis att denna makt följer med i andra sammanhang.
Svensk Bokhandel har förvisso också satt upp fyra olika kriterier för makt: Pengar - ekonomisk kraft, Inflytande - vilka hörs och syns, Förnyelse - de som utmanar genom att bryta mönster och slutligen Livslängden - de som hängt med länge.

Utifrån dessa kriterier har man så fått fram en lista på 50 män och kvinnor. Ann-Marie Skarp, Maria Curman, Jan Guillou och Henning Mankell är några av de mindre överaskande namnen. Det är väl inte så mycket att säga om listan eller om SvB:s tillvägagångsätt, men den hade också kunnat se helt eller delvis annorlunda ut. Som jag nämnde finns inte mycket makt inom barnboksbranschen. Eller snarare, barnboksbranschen har ingen makt inom bokbranschen som den definieras av Svensk Bokhandel. Endast en person finns listad. Och i denna väldigt kvinnodominerade bransch har SvB lyckats hitta en man (något som för övrigt även Lotta Olsson uppmärksammade i DN).

intressant.se

Inga kommentarer :