16 september 2009

Tematrio döden



Lyran förutspår att veckans tematrio om döden kommer att bli en ganska lätt tematrio. Och det har hon alldeles rätt i. Det finns många böcker där döden spelar en framträdande roll, så det svåra blir att välja ut endast tre böcker.

Orgelbyggaren av Robert Åsbacka - En fantastiskt fin skildring av 80-årige Johannes som ser tillbaka på sitt liv samtidigt som han förbereder sig för döden.

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren - Den boken behöver inte någon närmare presentation.

Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist - Till ytan en skräckroman om de döda som vaknar till liv och återvänder till sina hem. Men det är lika mycket en bok om sorg och saknad efter dem som lämnat oss.

Bubblare:
Som bubblare måste jag nämna flera barnböcker som tar sig an döden på ett utmärkt sätt. Adjö herr Muffin av Ulf Nilsson - Jättefin bilderbok om ett gammalt marsvin som snart ska dö och passar på att berätta om vilket bra liv han haft.
Ulf Stark har skrivit flera fina berättelser som kan hjälpa barn hantera någon närståendes död. Kan du vissla Johanna, Min syster är en ängel och En stjärna vid namn Ajax för att bara nämna några.

Inga kommentarer :