19 september 2009

Två härliga böcker om att sova borta



Att sova över hos en kompis är inte alltid så lätt. I alla fall inte första gången och många är väl de föräldrar som fått hämta hem sitt olyckliga barn sent om kvällen när oron och hemlängtan blivit för stor.

I år har två välmeriterade barnboksförfattare kommit med böcker på detta tema. Pija Lindenbaum med Siv sover vilse och Stina Wirsén med Vem sover inte? Båda böckerna är riktigt träffsäkra i skildringen av detta stora härliga, men läskiga i att sova borta.

Siv i Lindenbaums bok är först kaxigt lycklig inför det stundande. Men ganska snart upptäcker hon en ny sida hos kompisen, som tar kommandot och blir ganska bestämmande. Den stora främmande lägenheten känns med ens ganska skrämmande vilket skildras suveränt i bild med en liten Siv och höga väggar som liksom tornar upp sig och omsluter henne.

Samma tematik är det som sagt i Wirséns Vem sover inte? Kanin ska sova över hos Nallen och är både förväntansfull och orolig. När natten väl kommer så går det som så ofta. Kanin kan inte sova och vill åka hem. Nalles föräldrar har gått och lagt sig och Nalle smyger in för att väcka dem. Men det visar sig att de inte sover. Vad de gör kanske vi vuxna kan räkna ut. En kul och vågad detalj som säkert kan reta upp en och annan.

SvD, DN

2 kommentarer :

Lilla O sa...

Vem sover inte ska jag definitivt köpa till mina grabbar. Vem blöder är en favorit!

Lyrans Noblesser sa...

Wirsén är min favorit, alla kategorier :-)