21 juni 2010

Saker som aldrig händer av Johanna Lindbäck

Saker som aldrig händer är titeln på Johanna Lindbäcks senaste ungdomsroman. Det handlar om Andreas och när boken börjar håller hans tillvaro på att rasa ihop. Det är strul med flickvännen och kompisarna sviker. Och till råga på allt så tvingas han flytta ut till sin pappa i en by en bra bit utanför stan eftersom hans mamma bestämt sig för att flytta till Stockholm. Andreas tror inte att det är sant. Sånt här ska bara inte hända. Hur kunde livet gå från toppen till botten på ingen tid alls?

Den enda ljuspunkten i tillvaron är att han i och med flytten ut till pappan återfått kontakten med sin gamla barndomskompis Erik. Trots att de har vuxit ifrån varandra så känns det som om det finns något i deras vänskap som är värt något. Ända tills... Något händer igen, som inte borde hända och deras nyfunna vänskap sätts på prov.

Johanna Lindbäck har återigen lyckats skildra unga människors liv och känslor på ett övertygande och trovärdigt sätt. Både språket och berättelsen flyter på och det är lätt att gilla den här boken. Här läser Johanna ett stycke ur boken.

Inga kommentarer :