01 december 2010

Författarbesök på bokklubben



Idag hade vi besök av Martin Widmark på Barnens Bokklubb. Det blev ett inspirerande samtal om skapande och kreativitet. Martin hade många tankar om varifrån man får sin skaparkraft och hur man behåller den eller kanske snarare hur man får kontakt med den. En spännande tanke han framförde var att man inte ska slå knut på sig för att finna kreativiteten inom sig utan istället lyssna efter den och söka kontakt med den.

Han hade också intressanta funderingar kring skapande frihet där han menar att det inte är självklart att stor frihet är lika med bra resultat. Han tog som exempel att om en skolklass under en bildlektion fick möjlighet att använda vilket material och vilken disciplin som helst och skapa sitt alster när och hur de vill så är risken stor att inget blir gjort. Men om man däremot ger dem en bit papper och en blyertspenna och ber dem att rita sitt drömhus på fem minuter så triggar man igång kreativiteten och fantasin. På samma sätt menar han att han ibland skapar bättre om han får vissa ramar och deadlines. Och, poängterade han, han har alltid sina läsare i åtanke när han skriver!

Martin berättade också om kommande projekt och vi fick till och med höra honom läsa utdrag ur två kommande böcker, en om en struts vid namn Gustava och en första del i en ny serie om vikingar. Han har många järn i elden Martin, under nästa år kan vi vänta oss en sju-åtta-nio nya böcker från hans penna. Förutom de två vi fick höra utdrag ur så håller han på med ett samarbete med Louise Hoffsten - där både text, bild och musik bildar en helhet. Och så kommer en äventyrstrilogi där första boken heter Den dansande djävulen.

Inga kommentarer :