16 januari 2012

Karlssons amerikanska släkting

I DN kan man läsa att Karlsson på taket har en avlägsen släkting i USA. Där finns nämligen en lika odräglig liten besserwisser vid namn Mr. O’Malley. Och liksom Karlsson på taket är han en liten fetlagd man med vingar på ryggen. Han förekommer i Barnaby, en amerikansk barnserie och barnbok.
   Det är inte första gången det skrivs om Astrid Lindgrens tänkta inspirationskällor. Eva Wahlströms avhandling”Fria flickor före Pippi" är inne på samma linje, men då med fokus på föregångare till Pippi Långstrump.

Det är knappast något konstigt med att Astrid Lindgren låtit sig inspireras av andra. Det hade väl varit mer konstigt om hon inte gjort det. Däremot är det lite märkligt att detta uppmärksammas först nu [eller om det har skrivits om det tidigare så har jag missat det]. Men kanske ligger det något i Paul Frigyes slutledning "Föreställningen om det unika i Lindgrens sagor har kommit att fungera som en okontroversiell parallell till en annan berättelse, den om det svenska välfärdssamhällets oöverträffade särprägel."

1 kommentar :

Magica de Hex sa...

Läste också artikeln, inget konstigt alls faktiskt. Som sagt.