06 mars 2012

Han, Hon, Hen

Han, hon eller hen? Ja det är frågan som diskuteras ganska flitigt dessa dagar. Igångsättare får väl boken Kiwi och monsterhund sägas vara. Det är den första svenska könsneutrala barnboken som konsekvent använder sig av pronomenet hen i stället för hon eller han. Inte helt överraskande så har detta tilltag rört upp många känslor och åsikterna går isär.

Jag har inte några starka känslor vare sig för eller emot detta nya pronomen och vet inte riktigt vad jag tycker om det. Jag tror inte att jag själv kommer att använda det - i alla fall inte i första taget. Men det som är bra är att detta har fört upp frågan om genus på dagordningen och hur vi behandlar varandra och i synnerhet våra barn beroende av kön.

2 kommentarer :

Miss M sa...

Jag tycker att det sänder ut fel signaler att vi inte vill bli kallade för hon eller han. Det är bättre att stärka flickor resp. pojkar i deras självkänsla och att vi vuxna lär oss att inte vara så rädda för att överskrida könsrollerna. Det tycker i alla fall jag. Jag hoppas att vi skippar hen och att vi kan vara stolta över att vara hon (eller han också för den delen)

Elina sa...

Och jag som har en mamma med en fot i finskan och en i svenskan tycker inte att det låter så konstigt eftersom "hän" är det som gäller i finskan och inget han/hon...