19 oktober 2012

Taggad till tusen

Att förvandla text och bild till ebok är både lätt och svårt. Lätt att, till exempel, genom enkel knapptryckning omvandla innehåll från textformatet i Open Office till en epub-fil. Men det är bara ett första steg. Man kanske vill att e-boken ska se snygg ut också och då är det bara att ge sig in i epub-filen och korrigera i kod och framför att finputsa css-filen.

En hel del kan man förbereda om man arbetar med stilmallar i ursprungsdokumentet, oavsett om det är Open Office eller inDesign, men vill man få det riktigt fint så är det bara att jobba på i filerna som finns inuti epub, och framför allt i css-filen. Men för att komplicera det ytterligare så tolkar de olika eboksläsarna css:en väldigt olika, och en del inte alls. Det där med enhetlig standard har liksom inte riktigt slagit igenom. Så det är bara att testa sig fram. Trial and error.

Just nu tycks det vara Apples iPad som har överlägset flest användare och där är det i princip iBook som gäller, så i första hand är det väl bra att försöka få det att se snyggt ut där. Men man kan ändå inte bara strunta i alla de andra och därför har jag laddat ner läsare i parti och minut till min Samsung-platta och kan bara konstatera att det inte är lätt att få det att se drägligt ut oberoende av läsare. Kanske ger det sig med tiden, i takt med att jag blir duktigare på det här. För det ska tilläggas att jag är väldigt novis än så länge.

3 kommentarer :

Magica de Hex sa...

Go girl!

Matilda sa...

Jag har tänkt testa Scrivener som är ett verktyg för att skriva böcker och lär ha en funktion att göra om till eboks-format. Frågan är dock om det löser ditt problem. Men du verkar ju ha bra koll på det ändå! :)

AnnCharlott sa...

Tack för tipset Matilda. Har inte hört talas om Scrivener, men ska genast kolla upp det.