21 januari 2013

Ikväll anländer årets guldbaggar

Igår kom vi äntligen iväg på Call Girl och jag säger bara. Om du inte redan sett filmen så: Se Den! Det är en oerhört stark film, en av de bästa jag sett på länge. Otroligt välgjord. Här snackar vi cineastiskt hantverk på hög nivå. Och Pernilla August gör kanske sitt livs roll som bordellmamman. 

Filmen har ju minst sagt varit debatterad sedan den hade premiär och jag har själv som hastigast berört detta i två tidigare blogginlägg. Så pekar filmen ut Palme? Ja, det är väl svårt att förneka att likheter finns. Men nej, inte mer än vad den pekar ut Fälldin eller någon annan av de högt uppsatta män som utgjorde den svenska makteliten - såväl inom riksdag och regering,  som inom polis- och domstolsväsendet - när det begav sig. 

Ikväll har Call Girl chans att ta hem ett stort antal guldbaggar då filmen är nominerad till elva priser. Men om svd's kulturjournalister själva får välja blir resultatet 0. Det framgår av en artikel i dagens tidning där de listar sina egna favoriter. Föga förvånande eftersom en stor del av eldgivningen mot Call Girl har kommit just därifrån. Så fick till exempel Hynek Pallas ett ilskeutbrott när nomineringarna tillkännagavs. Med en mängd hårda ord såsom "fegt", "dålig smak" och "en sensation i dumhet" tyckte han att man lika gärna kunde "lägga ner hela Guldbagge-skiten".

Nåväl Guldbagge-galan lär knappast läggas ner bara för att Hynek surar och ikväll får vi se hur det går för Call Girl. Men om inte Pernilla August kniper baggen för bästa kvinnliga skådespelarprestation [visserligen i hård konkurrens med Nermina Lukac från Äta sova dö] så kanhända att den här bloggaren surar lite.

Inga kommentarer :