27 februari 2013

Att bränna böcker

Att bränna böcker är laddat. Det för tankarna till en mörk tid i Europas historia. Så när dn.se har en artikel om att Backe bibliotek ska bränna utrensade böcker tar det hus i helsicke i kommentarsfältet. Då är det inte så många som tänker på att Backe bibliotek inte är ensamma om att göra sig av med böcker. Det kommer ut tusentals  nya titlar varje år och som följd av detta kasseras det också mängder av böcker. Såväl av bibliotek och förlag som av boklådor och second hand-butiker. 

Att sälja utrensade böcker billigt eller skänka bort dem skulle kunna vara ett alternativ, men är samtidigt något som kräver resurser. I det nämnda fallet rör det sig tydligen om 20 sopsäckar och det skulle nog ta ett bra tag [om ens vara möjligt] att bli av med alla de böckerna. Nu har några privatpersoner erbjudit sig att ta hand om dem för att ombesörja att de skänks vidare och det tycker man ju att biblioteket kunde gå med på. Men jag misstänker att dessa personer mer gått på magkänslan för jag tror att även de skulle få svårt att avyttra alla böcker. Det skulle förmodligen sluta med att en ansenlig mängd hamnade hos någon second hand-butik, som i sin tur får "problemet" på halsen. 

4 kommentarer :

Metronyx sa...

Klart att detta med utrymmesbrist alltid kommer att uppstå, både hos affärer och bibliotek. Den intressanta frågan är kanske varför man aldrig gått ut offentligt och frågat om någon har ett förslag vad man kan göra med böckerna.

Om de "alltid gjort så" kan man tänka att de aldrig kommit på tanken att åtminstone testa om böckerna går att adoptera bort. Det kan vara som du påpekar att det är svårt att göra sig av med tjugo sopsäckar böcker, men många konstnärer använder böcker som material, vissa återbrukare gör anteckningsblock av omslagen. andra skulle bli glada över att komma över klassiker gratis.

Bokbål har en negativ klang och det är nog fyrkantigheten som upprör många utöver lagerproblemshanteringen.

Matilda sa...

Det är ett dilemma det där och svårt att säga vad som är rätt och fel. Jag kan tycka att böcker i fint skick och som är ganska nya skulle åtminstone kunna ställas på en försäljningshylla i en vecka. Gamla klassiker ersätts ju ofta av nyare versioner, tänker jag mig i alla fall. För även böcker är förbruknningsvaror som slits av läsandet.

Börje Andersson sa...

Bohandlarna rear hellre ut böcker än att de gränner dem. Då kommer ju några slantar in i alla fall.
Kommunerna kunde ha som rutin att erbjuda sina låntagare möjlighet att ta över de böcker som inte är för trasiga när det ändå ska rensas.

AnnCharlott sa...

Det finns bibliotek som säljer utrensade låneböcker billigt eller ger bort dem. Varför man inte valt att göra det i Backe är svårt att säga.

På mitt förra jobb var vi tvungna att rensa i bokhyllorna med jämna mellanrum och vi försökte alltid bjuda ut dem till att börja med. Eftersom det var barnböcker var det förskolor och skolor som i första hand tillfrågades. En del blev glada och kom och hämtade, men det hände också ofta att de svarade att de skulle komma men sen inte dök upp. Oavsett vilket och hur man än organiserar det så innebär proceduren lite extra pyssel.