10 april 2013

Bokcirkelprat

Igår kväll var det återigen dags för träff med Bokhäxorna. Boken som stod på agendan denna gång var Haren med bärnstensögon av Edmund De Waal, eller The Hare with Amber Eyes som det blev för min del eftersom jag läste den på engelska. Jag har nämligen som målsättning att läsa mer på engelska och först ut blev just denna bok. Det kanske inte var den allra bästa boken att börja med för det är inte direkt den enklaste vardagsengelska han svänger sig med den gode De Waal. Det blev till att konsultera ett lexikon tämligen ofta. Lite tröstande var det att höra att flera av de övriga bokhäxorna funnit även den svenska texten ganska avancerad och fått ta hjälp av en ordbok några gånger.

Så vad tyckte vi om boken? Jo, vi var tämligen överens om att den var ganska tung att ta sig igenom och att framför allt de första dryga hundra sidorna var - just - dryga. Men att det samtidigt är en fantastisk läsupplevelse. När Edmund De Waals gammelmorbror Iggy dör får han ärva 264 netsuker - små fint snidade japanska figurer av elfenben eller trä - som varit i släktens ägo sedan slutet av 1800-talet. Dessa figurer blev startskottet för författaren att börja utforska sin släkthistoria. Den judiska släkten Ephrussi kom ursprungligen från Odessa men etablerade sig under 1800-talet i både Paris och Wien och var både framgångsrika och inflytelserika, men det hjälpte föga när andra världskriget stod för dörren. 

Och efter att ha läst De Waals fascinerande och gripande släkthistoria, och ingående beskrivning av netsukerna var man ju onekligen ganska nyfiken på dessa små figurer. Då var det extra kul att en av bokhäxorna visade sig ha några netsuker i sin ägo och att hon hade med dem igår så vi fick känna och klämma på dem. De är inte stora men fantastiskt fint utmejslade och detaljrika. Riktiga små konstverk i miniatyr. 

Inga kommentarer :