15 januari 2007

Modiga människor

Ägnade helgen åt att läsa ikapp i en del tidskfifter jag envisas med att prenumerera på men har så svårt att hinna läsa. Bland annat läste jag om det resaurangägande paret Masoud och Shahnaz Garakoei som av tidningen Fokus utsetts till årets svensk. Som så många andra restaurangägare blev de uppvaktade av Bandidos som krävde pengar för att "beskydda" dem. Första året betalade de, men när Bandidos kom tillbaka nästa år vägrade de. Och sedan dess har deras liv blivit ett helvete.

En polisanmälan ledde visserligen till att sju personer dömdes till fängelse. Men det hjälpte föga. Lite svinn får man ta tänker Bandidos och rekryterar nya gangstrar. Deras affärsidé är enkel: Om några hamnar i fängelse, finns det alltid nya som kan ta vid. Samhället står sig slätt. Den enda hjälp samhället kunde erbjuda var skyddad identitet. Men det skulle innebära att paret Garakoei skulle få lämna allt och börja om utan ett öre på fickan.

Man blir förbannad över att polisen är så maktlös, att det är så få som vågar vittna, att dessa gangstrar ska vara så svåra att komma åt. Men om fler skulle våga stå upp emot dem, så som Garakoeis gjorde, skulle inte det kunna vara en start?

Inga kommentarer :