09 januari 2009

Vampyrer vampyrer

Stephenie Meyers Twilight-serie om kärleken mellan vampyren Edward och flickan Bella är ju en succé "big time". Till våren kommer ytterligare en vampyr-serie om en Edvard. Det är den danska författaren Benni Bødkers serie Nattens barn som kommer på svenska. Den här serien vänder sig till lite yngre barn - från 10 år ungefär - och här ligger inte fokus på kärlek och åtrå. Första boken heter Vampyrfesten och den Edvard vi möter här är inte vampyr utan en vanlig pojke som tillsammans med sin syster Agnes hamnar i ett riktigt ruskigt äventyr.

Det har förekommit flera mystiska dödsfall i staden där de bor och det ryktas om att vampyrer som härjar. Edvard tror på historierna men Agnes tror att alls att det existerar några vampyrer. Hon avfärdar det hela som vidskepelse. När deras älskade storasyster dör och sedan blir anklagad för att vara vampyr enas dock de båda syskonen kring en önskan att rentvå henne och det är då de hamnar på en mycket märklig fest...

Spänningen och det läskiga innehållet till trots så är det här en mysig bok att läsa. För kärlek och åtrå eller ej så är det ju något kittlande med vampyrer.

Inga kommentarer :