17 april 2007

Superbra bok om genus för ungdomar


Idag fick jag Tänk (tvärt)om! i min hand och plöjde mig genast igenom texten, och den är superbra. Den vrider och vänder på våra föreställningar om vad som är "tjejigt" och vad som är "killigt". Varför är det ok att klä en liten flickbebis i blå snickarbyxor, men inte särskilt vanligt att klä en pojkbebis i rosa klänning? Och varför är det så viktigt för oss att direkt kunna se om den person vi möter är en tjej eller kille?

Boken sätter fokus på det som är snett och konstigt idag, sånt som vi kanske bara tar för givet och inte riktigt ser. Och det gör författaren Anna Norlin effektivt genom att använda en massa tankeexempel där hon vänder upp och ner på saker och ting genom att byta plats på det killar och tjejer förväntas vara.
Som till exempel:
Tänk om det finns massor av killtidningar med "gör-om-mig-special".
Och tänk om tjejerna i musikvideor är fullt påklädda och killarna är halvnakna och dansar i bakgrunden.

Du kan också läsa om boken här och här.

1 kommentar :

Magica de Hex sa...

Det är verkligen bra att det kommer sådana böcker för unga människor. Den borde finnas i varenda högstadieklass i Sverige! Det står t ex i boken att "Kvinnor utför 66% av allt arbete, tjänar 10% av all inkomst och äger mindre än 1 procent av all världens egendom."
Bara en sån sak ger ju vem som helst en tankeställare!