10 maj 2007

Pija Lindenbaum har gjort det igen!

Pija Lindenbaum är Sveriges bästa och mest intressanta bilderboksförfattare just nu. Det tycker i alla fall jag. Hon radar upp den ena bilderbokspärlan efter den andra. Alla med samma varma, djupt mänskliga ton och teman och fantastiskt uttrycksfulla bilder.

Böckerna om Gittan som är både rädd och modig på samma gång. Eller snarare, hon utmanar sin rädsla genom att ta kommandot över den.
När Åkes mamma glömde bort, som så fint beskriver samspelet mellan Åke och hans mamma den dagen då mamma är så sönderstressad att hon förvandlas till en drake.
Lill-Zlatan och morbror raring är kanske min absoluta favorit. Lill-Zlatan blir så upprörd och svartsjuk när Steve plötsligt finns där, hemma hos hennes älskade morbror raring. Och det verkar som om han kommit för att stanna också. Men när det visar sig att Steve är ganska bra på att sparka fotboll, något som morbror raring är urusel på, då tänker Lill-Zlatan att han kanske inte är så dum ändå.

Och nu kommer snart (till hösten tror jag) en sprillans ny, härlig bok signerad Pija Lindenbaum. Den heter Kenta och barbisarna. Kenta kan skjuta hårda skott och killarna på dagiset vill att han ska vara med och sparka boll. Men Kenta vill hellre leka med sin barbiedocka tillsammans med tjejerna.

Inga kommentarer :