12 juni 2007

Bokfemman vecka 24

Denna veckas bokfemma från Malin gäller 5 bästa deckarna. Hm, svårt att begränsa sig till 5 tycker jag. Men: "Here are the votes of the Bokstavligt jury"

1. Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson. Tycker att den tredje (och tyvärr sista) delen är den bästa. Kanske för att det är så mycket fokus på Lisbeth Salander där och hon är ju bara bäst.

2. Tio små negerpojkar av Agatha Christie. Denna gamla klassiker behöver väl inte någon närmare presentation. Men jag vill bara poängtera att den håller än. Krypande läskig och överrasksande.

3. Rött regn av Dennis Lehane. Så mycket mer än en deckare. Tre barndomsvänner möts igen efter många år i samband med att den enes dotter hittas mördad och traumatiska händelser från förr gör sig påminda.

4. Skulptrisen av Minette Walters. Lika mycket psykologisk thriller som deckare. Journalisten Roz får i uppdrag att intervjua en morddömd kvinna. Ju mer de talar med varandra desto mer tveksam blir Roz till kvinnans skuld och Roz börjar nysta i fallet. Riktigt ruggig bok.

5. Sinne utan svek av Inger Jalakas. Kriminalinspektör Margareta Nordin är en ny rolig bekantskap i deckargenren. Det finns ytterligare en bok med Margareta i huvudrollen och fler är kanske att vänta.

2 kommentarer :

*Malin* sa...

Agatha Christie borde ju vara självklar på en deckarlista, men tyvärr har jag inte läst ngt av henne, bara sett filmer. *skäms* Larsson ska jag definitivt läsa i sommar.

Anonym sa...

Alla som gillar Stieg Larsson - missa inte det här sköna snacket om Stieg, Expo och hans böcker, med en av hans närmaste medarbetare och vänner.
Förmodligen första gången man får veta lite matnyttigt om Stieg
Som sagt, läs!
Finns på

http://www.barstol.nu/stieg/