14 november 2007

Astrid Lindgren 100 år

Som bloggare med förankring i barnboksvärlden är det naturligtvis svårt att låta denna dag passera utan att nämna något om Astrid Lindgren. Det är väl inte många som har kunnat missa att hon idag skulle ha fyllt 100 år.

Om det inte varit för Astrid skulle jag inte ha haft det jobb jag har idag. För då skulle det inte finnas något Barnens Bokklubb, åtminstone inte i den skepnad klubben har idag. På 70-talet när bokklubben var nystartad ägdes den av Månadens bok som ville lägga ner verksamheten eftersom man inte trodde att det skulle gå att tjäna pengar på att bara sälja barnböcker. Det var då Astrid Lindgren gick in med en summa pengar. Då blev också hennes förlag, Rabén & Sjögren, intresserat och gick in med pengar. Och det visade sig ju gå ganska bra att tjäna pengar på att sälja barnböcker.

Vid en par tillfällen fick jag också träffa Astrid Lindgren. Det var på några olika tillställningar i jobbsammanhang och flyktiga möten. Men hennes värme och humor gick inte att ta miste på ens i dessa korta möten.

Andra bloggar om:
SvD och DN skriver en hel del om Astrid idag.

1 kommentar :

Gunilla sa...

Som bloggare överhuvudtaget tycker jag att Astrids namn ska nämnas idag. Hon har ju gjort avtryck hos så många...