04 november 2007

Rowlings skriver boken i boken

Efter att ha skrivit 7 böcker om Harry Potter som sålt i enorma upplagor runt om i världen så kommer JK Rowlings nästa bok endast att tryckas i 7 exemplar. Boken är dessutom en bok i boken. Den heter "The tales of beedle the bard" och förekommer i sista boken om Harry Potter. Det är väl inte en alltför vågad gissning att de 7 exemplaren kommer att få ett visst samlarvärde och knappast gå att köpa på Adlibris för en hundring eller två. Enligt SvD ska inkomsterna från boken gå till hjälporganisationen The Children's Voice.

Rowlikngs planerar också att skriva ett uppslagsverk om allt som har med Potterböckerna att göra. Även de intäkterna skulle i så fall gå till välgörenhet. Det är bara det att ett amerikanskt förlag vid namn RDR Books har liknande planer. Planer som kan stå dem dyrt eftersom Rowlings är på krigsstigen och har stämt dem.

Andra bloggar om: , - SvD, DN

3 kommentarer :

Matilda sa...

7 exemplar! Wow! Det var fräsigt! Fast med tanke på hur kort tid det tog innan den sjunde boken var översatt till olika språk av entuisiaster på nätet så kommer nog de flesta att kunna få läsa den. Men ändå, snacka om status att ha originalet!

Matilda sa...

undrar om hon behåller ett ex själv...

Hans Persson sa...

Visserligen har det varit känt att Rowling planerat att ge ut ett lexikon om Harry Potters värld och hon är rimligen också en auktoritet i frågan, men jag har svårt att se hur hon skulle kunna stoppa någon annan från att ge ut ett alternativt lexikon så länge de inte citerar en massa text ur böckerna utan hennes medgivande.

Att däremot referera fakta om personer och företeelser och hänvisa till vilka sidor i vilka böcker en person förekommer och så vidare, det måste stå var och en fritt.

Jag kan inte se annat än att hon försöker skrämmas med advokater för att slippa få någon konkurrens.