06 november 2007

Bokfemman vecka 45

Temat för Malins bokfemma denna vecka är en litterär middag - skulle man kunna säga. Eller närmare bestämt, att välja ut fem fiktiva litterära personer man vill bjuda hem på middag. Ett tema som verkligen kittlar min fantasi.

Lisbeth Salander från Stieg Larssons Millenniumserie behöver väl knappast någon närmare presentation. Hon beskrivs förvisso inte som särskilt socialt begåvad men jag skulle verkligen vilja träffa denna truliga människa. Och kanske skulle hon vilja dela med sig av sitt datorkunnande.

Carolin från Maria Gripes "skugg"-serie. Hon är flickan som kommer som jungfru till jagberättaren, Bertas, familj. Carolin är lite mystisk. Särskilt i de första böckerna. Men självständig och frimodig. Jag blev väldigt nyfiken på henne när jag läste böckerna.

Orlano från boken med samma namn av Virginia Wolf. Återigen en relativt mystisk person, får man väl säga. Men jag skulle vilja veta hur det känns att leva i olika tider och skepnader.

Laura Brown - en av huvudpersonerna i Timmarna av Michael Cunningham. Hon är den olyckliga hemmafrun i 50-talets förort. Jag älskade både boken och filmen och egentligen skulle jag vilja träffa alla de personer som förekommer där. Men jag väljer Laura Brown för att kanske få veta varför hon är så olycklig.

Tom Ripley från En man med många talanger med flera av Patricia Highsmiths. Intelligent, belevad och charmig. Men förmodligen lätt psykopatisk. Jag kan tänka mig att han skulle vara ganska underhållande.

Andra bloggar om:

4 kommentarer :

akuhujan sa...

Tänk att så många vill ha Lisbeth Salander på middag. Undrar om hon skulle känna sig smickrad eller om hon skulle stanna hemma och svära över den där jävla middagen? :)

AnnCharlott sa...

Ha ha, hon skulle säkert svära över den jävla middagen.

Carola sa...

Caroline från Skuggserien var ett riktigt bra val. Hade jag kommit på det så hade jag också valt att ta med henne. Det vore spännande att få träffa henne.

CH sa...

Patricia Highsmith och Virginia Woolf vid samma middag. VAOU! Tror nog att jag som dessert blev tvungen att se mig själv helt allena stirrandes djupt ner i glaset för damerna skulle vid det laget vara fullt upptagna med annat ..

Speciellt Highsmith säger väldigt mycket mellan raderna ..