05 mars 2008

Mr Tourette och jag

Jag ville verkligen tycka om den här boken. Blev glad när den damp ner i brevlådan och tänkte att det skulle vara en intressant och bra bok. Men tyvärr blev jag lite besviken.

I korta kapitel återger Pelle Sandstrak episoder ur sin uppväxt kopplade till hans tics och tvångsmässiga beteende. Jag tror att han försöker beskriva det från insidan, så som han upplevde det, som det var. Obegripligt för honom själv och alla i hans omgivning innan han fick diagnosen tourettes (vilket var först i vuxen ålder). Och det är kanske detta som gör det obegripligt för mig som läsare också. Ibland måste man gå lite utanför sig själv, ha lite distans, när man ska försöka förklara något för andra. Det saknar jag här. Trots dessa mina invändningar är Pelle Sandstraks minst sagt dramatiska liv naturligtvis intressant. Men kanske är det intressantare att höra honom berätta om det, vilket jag förstått att han reser runt och gör. Som bok i denna form blir det tyvärr segt och långtråkigt.

Andra bloggar om: , , intressant.se

1 kommentar :

Anonym sa...

Hej.

Vi råkade läsa din bedömning av Pelle Sandstraks bok "Mr.Tourette Och Jag", och vi tycker att du har fullständigt fel.
Pelle Sandstrak ska ha sagt att detta inte är en bok om tourette utan en bok med tourette.
Boken är skriven på en rak och direkt prosa. Något som verkar vara ett mycket medvetet grepp från författarens sida. Vi har låtit våra elever provläsa boken, och när gymnasieelever sträckläser en bok på över 400 sidor är den inte seg och långtråkig. 25 år i skolan har lärt oss ett och annat. Vi minns inte senast en bok blev så mycket omtyckt av våra elever.
Som pedagoger är vi så trötta på böcker som skrivs så pedagogiskt och självdistanserat. Det kanske är duktigt, men det är banne inte interessant litteratur.
Vi har ingen aning om hur Pelle Sandstrak är på scenen. Vi ska se honom i Karlstad till nu till veckan. 400 människor har bokat platser, och vi hoppas majoriteten av dessa kommer köpa hans utmärkta bok "Mr.Tourette Och Jag".
Tycker nu vi.

Vänliga hälsningar
Anne Nilsson
Helena Berg Seth
lärare/ped. Malmö/Stockholm
larargruppen@yahoo.se