26 mars 2008

Relationsrysare

ABC av danska författarinnan Ida Jessen är en riktig relationsrysare. Joachim är 40-någonting och lever ett ganska behagligt liv med bra jobb och trevlig lägenhet. På en fest träffar han Susan och ganska snart flyttar hon och hennes dotter in hos Joachim. Kanske är det ändå någon känsla av ensamhet som gör att Joachim så snabbt och lättvindigt släpper in Susan och Ditte i sitt liv, för när jag läser boken får jag inte direkt intrycket av att det är stormande förälskelse som gör att han går med på i princip allt Susan hittar på. Eller kanske är det så att han är så ovan vid förhållanden att han inte riktigt förstår att sätta gränser. Vad som än ligger bakom hans agerande tycker jag som läsare att han ska ta och göra sig fri redan ungefär 50 sidor in i boken. Det framgår nämligen ganska omgående att Susan är manipulativ och rentav psykopatisk. Jag hade kanske förväntat mig lite mer av en psykologisk thriller men i och med att det så tidigt i boken står klart hur det ligger till blir det inte riktigt så. Men däremot är boken lättläst och jag läser snabbt igenom den med en oerhörd känsla av frustration.

3 kommentarer :

Visa Vägen sa...

Så du skriver om det du känner att du MÅSTE tycka till om... Låter himla trist. Roligare att skriva om det man vill...! Tjoflöjt. :-)

Ivana Eklund sa...

Jag tycker alltid att det är spännande när två personer uppfattar samma bok ganska olika. Om du vill veta vad jag tyckte, läs på bokmania.net.

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

På något vis tycker jag att det är skönt att det inte är en thriller. För jag tror det är så här det kan se ut hemma i stugorna. Tror som du att han är ovan vid förhållanden, vet inte vad han ska ge och begära tillbaka. Hon är sjuk och behöver ständig bekräftelse. Det blir en ond spiral..