12 mars 2008

Årets ALMA-pris till Sonya Hartnett

Idag tillkännagavs att Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne går till den australienska författaren Sonya Hartnett. När jag kollar resultatet av DN:s läsarfråga undrar jag i mitt stilla sinne om ALMA-priset lider av Nobelpris-komplex och går in för att välja författare okända för "den breda massan". Eller så är folk bara väldigt ointresserade av barn- och ungdomsboksförfattare om de inte kommer från Sverige. Hur det än är med den saken så visar testresultatet att 93% aldrig hört talas om Hartnett.

Men, ok, med tanke på att bara två av hennes böcker blivit översatta till svenska så kanske det inte är så konstigt att hon är tämligen okänd för de flesta. Men nu när hon fått priset får vi hoppas att fler av hennes böcker blir översatta. För hon är en intressant författare som inte väjer för svåra och komplicerade ämnen.

De två böcker som översatts hittills heter Skuggan av den randiga vargen och Jag är djävulen. Jag har läst dem båda och tycker att de är helt suveräna. Spännande, täta intriger och ett vackert välmodulerat språk.

Mer att läsa i DN och SvD, intressant.se
Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar :

Anonym sa...

Har just läst Jag är djävul o kan uppriktigt sagt inte förstå varför dess författare är värd ett Almapris. Känns väldigt konstruerad. Farfadern Paul o den andre Paul t.ex.
Nej, jag känner mig rätt besviken.

Inger Berggren (pensionär)