13 april 2008

Veckans lästrio: Historiska skildringar

Det passar ju ypperligt med den bild Petra valt till veckans lästrio för en av böckerna på min lista över historiska skildringar är Sinuhe Egyptiern av Mika Waltari (jag associerar i alla fall till Egypten när jag ser Petras bild)

Abrahams bok av Marek Halter - en fantastisk släktkrönika som börjar i Jerusalem år 70 e.Kr och slutar i nutid. Och på denna resa genom tiden får vi oss till livs mycket av det judiska folkets historia på 900 sidor. Vi pratar alltså riktig "tjockis" här.

Och som jag redan nämnt Sinuhe Egyptiern av Mika Waltari. I boken berättar Sinuhe om sitt händelserika liv i Egypten under faraonernas tid. Det är spännande och fantasieggande läsning där vi får följa hans resor och möten med storheter som Nefertiti, Tutankhamun och Echnaton.

Egentligen skulle Fogelströms "stad"-serie passa här men eftersom jag hade med den förra veckan så tänkte jag variera mig lite och då blir det På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust. En fantastisk bokserie. Det var länge sedan jag läste den och jag minns inte så mycket av handlingen men väl den härliga stämningen och känslan som genomsyrar böckerna.

Veckans lästrio

2 kommentarer :

Matilda sa...

Jag försökte mig på att läsa På spaning... för några år sedan. För på P3 hade de ett sommarprogram där de (de som senare blev Hej Domstol-gänget) läste en snabbversion av denna bok, fast på ett mycket märkligt sätt. Så jag blev intresserad av att se vad det var för något. Jag kom 50 sidor in i boken och begrep inte ett dugg. Jag tror det dröjer ett tag innan jag gör nästa försök...
Fantastiskt att höra att någon faktiskt läst hela och tyckt det var värt mödan! :)

AnnCharlott sa...

Jag var väldigt ung när jag läste den och är inte säker på att jag fick med mig allt. Men jag var en enveten rackare på den tiden och gav mig f - n på att ta mig igenom hela. Något som jag sedan inte ångrade. Idag är jag inte säker på att jag skulle ha orkat. Är mycket otåligare nu.