15 april 2008

En drabbande bok

Tommy är i 10-årsålder när vi först träffar honom. Det är den stora dagen då han ska spela den viktiga fotbollsmatchen men ingen från Tommys familj är där för att titta och vi får ganska snart veta att hans hemförhållanden är miserabla. Det är också den ödesdigra dagen då det visar sig att den cykel Tommy fått i present av mammas pojkvän Olle är stulen. Den stulna cykeln är upptakten till att dagen tar en ände med förskräckelse och leder till att Tommy får flytta till sin pappa och dennes nya familj.

I pappas nya familj råder stabilitet och allt skulle kunna bli bra. Men Tommys utanförskap fortsätter. Han är så illa skadad och hans pappa har inte förmågan att plocka upp bitarna och försöka hela. Pappas nya fru Elisabeth försöker och är väl den som lyckas bäst, men inte heller hon når ända in.

Din dumme jävel är en drabbande bok. Den är skriven i jag-form och vi kommer nära inpå Tommy. Samtidigt lär vi inte riktigt känna honom. Men det känns helt följdriktigt just för att han är så känslomässigt skadad att han inte riktigt klarar av att ta itu med sina trauman.

Din dumme jävel av Sölve Rydell finns också recenserad på SvD

Inga kommentarer :