18 juni 2008

Det här med recensioner ...

På ett mingel med diverse bokfolk började vi filosofera kring hur och vad tidningarna väljer att recensera. Hur väljer dom och hur kommer det sig att nästan alla tidningar recenserar samma böcker? Och det gäller inte bara de stora kända och etablerade författarna eller de länge emotsedda boksläppen. Nej helt plötsligt har alla fått nys om samma debutant. Sneglar de så mycket på varandra hela tiden att de inte törs leta efter det egna och udda? En redaktör berättade att TV betyder mycket. Har en bok blivit omtalad i någon tv-soffa så blir det tryck. Då ska varenda blaska med självaktning recensera.

När vi ändå var inne på temat recension så konstaterade vi att böcker i allmänhet och barnböcker i synnerhet dessutom får relativt lite utrymme i pressen. Teatrar och framför allt konserter får däremot oproportionerligt mycket utrymme. Hur relevant är det egentligen att ge halvsidor åt konserter med artister som Celine Dion, Kylie Minogue eller andra världsartister. När recensionen väl kommer i tidningen har konserten redan varit och om det mot förmodan skulle förekomma en andra konsert så är den med största sannolikhet redan slutsåld. Recensionerna kan här knappast fylla någon egentlig funktion och vem vill läsa om en konsert man inte varit på? Men det är klart det är ju roligt för recensenterna som får gå på en massa roliga konserter.

2 kommentarer :

Snöfrid sa...

Ja, det känns ganska tragiskt när man får läsa om samma böcker i varje tidning man öppnar. De verkar lixom inte ha några egna åsikter. Jag får nästan uppfattningen att de är rädda för att läsa/skriva om något eget. Tycker det är väldigt synd då åtminstone jag verkligen skulle uppskatta en tidning som recenserade några andra böcker, de behöver ju inte vara udda men inte samma som alla andra. Sorgligt hur lika alla måste vara jämt.

Dammråttan sa...

Haha, så sant, så sant. Måste delge min bror, som rescenserar musik och konserter och fråga hur de tänker egentligen :)(Fast han skriver på en ren musiksite, så han tar ju inte plats för annan kultur såklart - de som läser där är ju onekligen intresserade av just musik)