08 december 2008

En litteraturkritiker ryter till

Akademibokhandelns nya vd Ulf Lindstrands uttalande om att de inte kommer att ha plats för olönsamma böcker i framtiden har fått Malin Ullgren att reagera i en intressant artikel i DN:
"Okej. Men då kanske det är dags för litteraturkritiken att vara ärlig tillbaka: vi har inget utrymme för lönsamma, dåliga. Bokutgivningen är så hejdlöst stor att prioriteringarna måste skärpas. Det är med andra ord läge för kultursidorna att komma ut som de snobbar och experter de är och sluta känna plikter mot litteratur som inte har några andra värden än att man kan bygga staplar av den på Åhléns och sälja rubbet."

Nu tycker jag väl inte att litteraturkritikerna och kultursidorna helt har kapitulerat inför bästsäljarna men visst har det märkts ett ökat intresse för och fokus på vissa storsäljande författare som likt rockstjärnor syns överallt. Då upplever jag det som ett mycket större problem att boklådorna så kapitalt givit efter och numera tapetserar sina väggar med tio-i-topp-listor av allehanda slag. Och om nu Akademibokhandeln gör allvar av sitt hot om att inte ge plats åt några olönsamma böcker då kan de ju slå sig ihop med Bokskotten eller lägga ner verksamheten.

1 kommentar :

Magica de Hex sa...

De kan ju prova. Jag tror att en sådan bokhandel avskaffar sig själv ganska snart eftersom de som verkligen gillar att läsa kommer att gå till andra ställen där det finns riktiga böcker att välja på.