04 januari 2009

Filmkväll hemma


Ni ska inte se An American Crime om ni vill ha en mysig filmkväll och se en "feel good"-film. Vill ni däremot se en otäck och bra och otäckt bra film som sitter som ett slag i solar plexus. Då ska ni se ovan nämnda film.

Om jag inte visste att filmen bygger på verkliga händelser så hade jag tänkt att manuset var alldeles för överdrivet och icke trovärdigt. Men nu är det tyvärr så att manus till stor del bygger på ett verkligt rättsfall.

Två systrar lämnas hos den ensamstående mamman Gertrude och hennes sex barn. Systrarnas föräldrar arbetar på ett kringresande tivoli och tanken är att Gertrude mot betalning ska ta hand om dem under några månader. I början fungerar allt bra men när Gertrude trängd av dålig ekonomi och de egna barnens problem börjar tappa förståndet så låter hon sin ilska och frustration gå ut över den äldsta systern. Det börjar med utskällning och smisk. Sedan blir det bara värre och värre. Och man sitter där och tittar med en växande klump i magen och ilskan pysande ut genom öronen.

Filmen är välgjord och välspelad. Amerikansk "småstadsidyll" à la 60-tal - där man visserligen skvallrar men inte lägger sig - i är väl skildrad.

Inga kommentarer :