28 januari 2009

Underhållande om språkliga myter

Jag tillhör dem som faktiskt trott att eskimåerna har väldigt många ord för snö. Jag liksom gillade idén att ett folk som lever på en plats med snö en stor del av året beskrev olika slags snö med olika ord. Det vore poetiskt på något sätt. Men Mikael Parkvall hävdar i sin bok Lagom finns bara i Sverige - och andra myter om språk att detta är just en myt. Däremot bakar man ofta ihop en massa information till ett långt ord i stället för att beskriva det med en hel mening.

Detta är bara en av de språkliga myter som punkteras i den här underhållande boken där han också redogör för den etymologiska bakgrunden till ord och hur betydelsen förändrats med tiden. Parkvall skriver lättsamt och lättillgängligt och det är uppfriskande att följa med honom i hans resonemang kring språkets irrfärder.

3 kommentarer :

Din vän sa...

Hej hej, du har ju svarat på kulturfyran tidigare. Nu finns det en ny ute. Den dröjde för webbhotellet har haft serverkrasch idag, men nu finns den ute att svara på, för den som har tid och lust.
http://kulturbloggen.com/?p=6723

vänligen Rosemari

anneskreative sa...

Hei,,,,vi har vist levd i samme uvisshet du og jeg,,,men jeg mener og ha lest et sted at samene har 23 ord for snø.....kanskje det er en myte det også.
Slike bøker er morsomme og lese,,,her i Norge er det en som heter Per Egil Hegge som har fast spalte i Aftenposten ,,,,han skriver om språk, missforståelser og myter.
Jeg leser bestandig hans små notiser.
Ser dere skal på Teh Boss konsert,,,,,moro. Var og hørte han i Spektrum i for to år siden,,, kjempebra.
Lennart,,,,Regines samboer er og hekta på han, de var og hørte han i Oslo, Stockholm, København , Amsterdam og N Y på et år.....da tar det av spør du meg. (men det er det jo ingen som gjør)
Smiler.
Ha en fin onsdagskveld.
KLem Anne

Anonym sa...

Om snøord (norsk side):

http://folk.ntnu.no/ivarse/snjoord.html