02 april 2009

Rivstart för Ipred

Det blev en rivstart för Ipred-lagen. Musikbranschen har samlat bevis i flera år och ett hundratal anmälningar är att vänta. Men först ut blev fem ljudboksförlag som lämnade in en anmälan redan vid lunchtid igår - på den nya lagens första dag. Man kan inte straffas för fildelning som skedde innan lagen trädde i kraft men man måste ha haft span på den anmälda ip-adressen och anmälan måste rimligtvis varit förberedd långt innan och så var det bara att sitta och vänta på att ip:n skulle börja fildela.

Frågan är hur länge jakten kommer att vara så här intensiv. Gissningsvis är det värst i början för att sedan trappas ned. Likaså kan man anta att fildelningen kommer att minska avsevärt så här i början för att sedan så sakteliga öka igen till samma nivåer som innan Ipred.

Andra bloggar om: ,

4 kommentarer :

Tor sa...

"och så var det bara att sitta och vänta på att ip:n skulle börja fildela"

Börja fildela? Det var ju en ftp-server saken gällde. Jag antar att den var på ständigt.

AnnCharlott sa...

Enligt vad jag läst så noterades filöverföring av de böcker anmälan gällde mellan ca kl 03:30 och 05:40. Sen om ftp:n stått på hela tiden eller ej har väl inte så stor betydelse.

Matilda sa...

Ja du har nog rätt att den kommer gå upp igen om ett tag.
Samtidigt som det känns läskigt att folk kan bli övervakade på det där sättet så känns det rätt att författare och musiker får visa vems material det är. Men det är en knepig balansgång, vad är vi villiga att offra på vems bekostnad i slutändan?

AnnCharlott sa...

Jag håller med dig Matilda, det är en svår balansgång. Övervakning kan vara ett farligt instrument men jag kan inte heller ställa upp på att allt ska vara fritt och gratis bara för att tekniken finns där. Tycker att de berörda branscherna varit alldeles för tröga och sega i starten. Hade de kommit med enkla och justa alternativ i ett mycket tidigare skede kanske de hade motat "olle i grind", åtminstone somliga "ollar".