26 maj 2009

The burning plain


Igår hade Stockholm Filmfestival förhandsvisning av Guillermo Arriagas nya film The burning plain. Likt flera av Arriagas tidigare filmer rör sig även denna i flera lager av tid och består av flera till synes aparta historier som så småningom vävs samman.

Nära gränsen till Mexico blir två bröder faderslösa då den trailer där deras pappa och hans älskarinna befinner sig i tar eld och exploderar. I Oregon avverkar Sylvia den ene älskaren efter den andra utan att egentligen bry sig och i Mexico råkar 12-åriga Marias pappa ut för en allvarlig olycka.

Det är några av berättelserna vi möter och upplägget är i vanlig ordning dramatiskt och väl avvägt. Och skådespelarprestationerna [bland andra Charlize Theron, Kim Basinger, Jennifer Lawrence och Joaquim de Almeida] är utmärkta. Ändå är det som om filmen inte riktigt griper tag. Det är som om själva sättet att berätta har blivit viktigare än det man berättar. Och det går också ganska fort att lista ut hur de olika berättelserna och personerna hör ihop med varandra. Det kan ju bero på att man sett det några gånger nu. Det här greppet att berätta en historia känns helt enkelt inte så nytt längre.
, , intressant.se

Inga kommentarer :