02 november 2009

Arvstvisten efter Stieg Larsson går vidare

Stieg Larssons Millenniumtrilogi gör succé och säljer miljonupplagor runt om i världen. Filmerna går också bra och nu knackar Hollywood på dörren och vill göra sin egen version. Samtidigt pågår en utdragen arvstvist mellan Stieg Larssons far och bror som en part och hans sambo Eva Gabrielsson som den andra parten.

I dagens SvD går pappan och brodern ut i en intervju och erbjuder Eva Gabrielsson 20 miljoner vilket gjorde mig förvånad. Inte så mycket för att de erbjuder henne pengar, men för hur detta sker. Det synes mig lite märkligt att de använder sig av media som mellanhand och förmedlare framför sitt erbjudande i en intervju i. Och mycket riktigt så låter inte reaktionerna vänta på sig. Gabrielsson är upprörd över sättet på vilket Stieg Larssons far och bror framfört sitt erbjudande och säger till DN att det är fult att gå ut i media. Och oavsett vem som har rätt eller fel i denna trista sörja så är det ett konstigt sätt att närma sig motparten.

Läs mer om: , och i SvD och DN

3 kommentarer :

Dawit sa...

Det finns bara en person som har rätt och det är Stieg Larsson, och han har inte lämnat henne en enda spänn utan låtit sitt eget kött och blod ärva pengarna. Vi vet inte hur deras relation såg ut... och att en synnerligen intelligent man som dessutom känner till allt man kan tänkas kunna om testamenten uttryckligen struntar i att skriva testamente betyder bara en enda sak - Han ville inte att hon skulle ärva honom.

Anonym sa...

Snälla nån, jag bryr mig inte, detta är inte riksnyheter som ska stå på löpsedlarna is verige i tre dagars tid. Har världen blivit totalt tokig ? Detta är en intern familjeangelägenhet och inget vi andra ska behöva läsa dag efter dag i rikstidningarna här i sverige.

Jonas sa...

Eva har drivit frågan i media och familjen svarar i media. Det är inte så konstigt egentligen. Familjen har lagen på sin sida, medan Eva anser att hon har moralisk rätt till pengarna. Därför går hon ut i media i syfte att få sympatier och sätta press på familjen. När de sen svarar med samma mynt blir hon sur.

Jag tar inte direkt ställning i konflikten i sig. Givetvis borde båda parter på ett eller annat sätt få del av pengarna. Men hon har inte skött det snyggt från början. När hon insåg att de gjort bort sig genom att inte skriva testamente borde hon kontaktat jurister och hållit media utanför.

I och med att testamente saknas har hon måttlig chans att vinna något i domstol, men varför lägga ned diplomatin och ge sig in i en mediastrid om det inte var det hon ville?