02 mars 2010

Mycket läsvärt

Maskarna på Carmine street av Håkan Nesser börjar som en relationsroman om ett äktenskap som är i kris efter en stor tragedi. Men allteftersom berättelsen fortskrider så börjar det mer och mer likna en thriller.

Erik och Winnie har flytt(at) från Europa till New York för att försöka gå vidare i livet och i äktenskapet efter att deras fyraåriga dotter 17 månader tidigare blivit bortförd av en okänd man utanför deras hem i Maardam. Det är där vi börjar på Carmine Street. Undan för undan får vi lära känna Erik och Winnies historia. Hur de träffades och vad som hänt i deras liv och vilka hemligheter de har för varandra. Det är Erik som är berättarjaget och det är suggestivt berättat med ungefär vartannat kapitel i minnets backspegel och vartannat här och nu.

Som sagt, till att börja med handlar det mycket om Eriks känslor och funderingar. Och oro för sin hustru Winnie som börjar agera mer och mer mystiskt. Flera gånger kommer han på henne med att ljuga honom rakt upp i ansiktet.

Så sakteliga ändrar berättelsen karaktär. Det börjar dyka upp tecken av närmast ockult karaktär på att deras dotter fortfarande är i livet. Motvilligt och med mycket skepsis följer Erik dessa ledtrådar och nu har Nesser mig helt i sitt grepp. Det är otroligt spännande på ett krypande obehagligt sätt. Jag har ingen aning om var det hela ska ta vägen förrän det händer. Det är skickligt. Det är spännande. Det är i allra högsta grad läsvärt.

Inga kommentarer :