17 mars 2010

Tematrio - Skrivande svenskor

Hemkommen från en härlig minisemester i London tar jag itu med Lyrans tematrio från i måndags. Bättre sent än aldrig. Temat är skrivande svenskor som på något sätt skriver om kvinnors livssituation.

Solveig Olsson-Hultgren har skrivit en serie [ungdoms]böcker som skildrar flickors och unga kvinnors liv och villkor i Sverige. Serien tar sin början 1899 då vi i första boken Siden, sammet, trasa, lump för första gången möter en mycket ung Elin Andersson. Sedan får vi följa henne, hennes döttrar och dotterdöttrar under 1900-talet.

Kristina Lugn får bli andra kvinnan ut. Hennes lätt absurda dikter ser utan tvekan tillvaron ut ett kvinnligt perspektiv.

Kvinna nummer tre får bli Carina Burman. Den av hennes böcker jag främst tänker på är Den tionde sånggudinnan som handlar om en kvinnlig forskare i början av 1900-talet. Sedan finns ju hennes deckarmysterier om den rådiga Euthanasia Bondesson.

2 kommentarer :

Cecilia, Kär-Smycken! sa...

Mysig blogg!

Sköt om dig och ha en tokhärlig kväll!

Klotho sa...

Den tionde sånggudinnan är en favorit (iofs bland många). Den enda av Burmans böcker som jag inte kommit igenom är Min salig bror J H, men kanske någon gång...