07 april 2010

Afrikas hemlighet

När jag fick den här boken i min hand trodde jag först att det var en lite småtrist skolboksaktig faktabok och inte den spännande ungdomsbok det är. Det är något med formatet som inte direkt signalerar ungdomsroman. Den är lite större, lite bredare och lite tunnare än vad de vanligen brukar vara. Men nu är det en riktigt spännande berättelse om 14-åriga Jack som hamnar på ett sommarläger i Afrika. Ett läger han ytterst motvilligt blir ivägtvingad till för att hans föräldrar ska jobba hela sommaren.

På lägret finns ungdomar från hela världen och det första som händer är att de blir avtvingade sina pass, biljetter och alla ägodelar och tillsagda att klä sig i de kläder som lägret tillhandahåller. Det visar sig ganska snart att det inte är något vanligt sommarläger de har hamnat på. De har blivit utvalda för att de alla besitter särskilda gåvor - de förbjudna kunskaperna - och snart finner de att de hamnat mitt i en spännande kamp mellan ont och gott.

Förvisso följer den på många sätt samma mönster som många andra böcker i denna genre. Men den afrikanska miljön och att de "kunskaper" ungdomarna äger handlar om att kommunicera med naturen och kanske kan liknas vid någon slags schamanism, gör att boken sticker ut och känns ny och annorlunda.

Afrikas hemlighet är skriven av Angelika Braun Alexanderson och har flera sidor med vackra fotografier av Mattias Klum.

Inga kommentarer :