28 augusti 2010

Sjuttiotal och Sex och Supa

Det är mycket Supa och Sex. Och framför allt mycket Sjuttiotal i Mian Lodalens nya bok Tiger. För mig som själv var tonåring under 70-talet är igenkänningsfaktorn hög. Det är Puch dakota, Puss&Kram-jeans, nedslitna träskor utan gummisula och så vidare.

Tiger är en fristående fortsättning på Dårens dotter. Återigen möter vi Connie som nu har blivit tonåring och går i högstadiet. Hon är fortfarande uppkäftig och avigt inställd mot hela vuxenvärlden och nog kan jag som vuxen bli lite trött på henne. Men samtidigt är det just Lodalens konsekventa tonårsperspektiv som gör att boken känns så autentisk.

Som jag skrev inledningsvis så handlar det mycket om att festa med bästisarna i Sisters of Crime. Och om att utforska sin sexualitet och det är där som Det Dåliga dyker upp i Connies liv. Det Dåliga som är upptäckten att hon gillar tjejer och inte killar. Mian Lodalen beskriver känsligt och rörande hur Connie både gläds över den spirande förälskelsen mellan henne och Anna. Samtidigt som hon skäms och känner sig fel och äcklig. Hur hon försöker komma undan sina känslor. Och hur hon är livrädd för att någon ska få veta.

Det ligger kanske nära till hands att tro att det finns en stor del av Mian i Connie. Men hur det ligger till med den saken är egentligen oväsentligt. Det viktiga är att Mian Lodalen har träffat väldigt rätt i sin skildring av en förvirrad tonårstid.

Inga kommentarer :