28 februari 2011

Kattskötarhelg

"Hur vet man att en katt har lågt blodtryck?" frågade damen på apoteket när jag hämtade ut den receptbelagda medicinen. Och det är en berättigad fråga för det hör nog inte till vanligheterna att man kommer på tanken att mäta katters blodtryck. Men när man kommer på den tanken så finns det faktiskt små blodtrycksmätare även för våra fyrbenta sällskapsdjur.

Och hur kommer man på att man ska kolla kattens blodtryck? Jo, ett tecken på högt blodtryck kan vara om katten börjar se dåligt - eller som i fallet med vår stackars kisse blir mer eller mindre blind väldigt plötsligt. Hur konstigt det än kan låta så kan det hänga ihop med högt blodtryck som gör att näthinnan lossnar (har faktiskt aldrig hört att samma symptom förekommer hos människor med högt blodtryck).

Så efter veterinärbesök och medicininköp har helgen ägnats åt att sköta om och trösta en stackars blind och deppig katt.

2 kommentarer :

Matilda sa...

Sicken söt stackare!

Kom det bara pang en dag? Hur märker man att en katt blivit blind? Blir de disorienterade?

AnnCharlott sa...

Det kom snabbt, vilket tydligen är vanligt vid näthinneavlossning pga högt blodtryck. Vi märkte först att pupillerna var väldigt stora och inte drog ihop sig ordentligt vid ljus. Dagen därpå gick hon in i dörrar och väggar och var desorienterad. Ganska snart lärde hon sig dock att känna sig fram, så det gick ändå hyfsat.
Men, nu har hon ätit blodtryckssänkande i fyra dagar och igår märkte vi att hon faktiskt återfått lite av synen. Hon rör sig betydligt mer obehindrat nu. Så det kan vara bra att veta: Om katten visar tecken på att se dåligt, kolla blodtrycken. Sätter man in medicin i tid så finns chans att blindheten åtminstone till en del går tillbaka.