17 augusti 2011

Sommarpratare Knausgård

I vanlig ordning blev det inte av att lyssna på ett enda "Sommar" live i somras. Men nu tar jag skadan igen genom att lyssna ikapp. Idag var det dags för Karl Ove Knausgårds fina sommarprogram.

Egentligen skulle hans program ha handlat om något helt annat, men efter massakern i Norge den 22 augusti skrev han om hela manuset och programmet tar avstamp i den fruktansvärda massakern i Oslo i somras och han säger många kloka ord om vi och dom, om borta och hemma.

Han resonerar om hur han upptäckt att det varken i Breiviks manifest eller i Hitlers Mein Kampf fanns någon "du" bara "jag", "vi" och så "dem" och att denna vägran att se dem man vill illa som individer gör det så mycket lättare att genomföra dessa illdåd. Och vidare hur offren även i eftervärldens ögon ofta reduceras till att bli nummer - antal dödade - medan vi nästan alltid minns förövarens namn. Så väldigt kloka ord. Han kommer också in på sitt förarbete inför sin bok Min kamp och om jag inte tidigare varit så intresserad av att läsa den boken [böckerna] så har jag definitivt blivit nyfiken på dem nu.

1 kommentar :

Magica de Hex sa...

Håller med fullständigt. Tänker också läsa den!