11 oktober 2011

Sorry Sonny

När min brorson föddes för drygt 15 år sedan så var det en sak som var klar från början. Han skulle inte få något namn som slutade på y för då skulle han bli kriminell. Det här är väl något som man - mer eller mindre seriöst - brukar hävda, men nu har Erik Segerborg och Mikael Söderström grjort en studie kring detta och kommit fram till att det alltså stämmer. Jämfört med de vanligaste svenska pojknamnen som Mikael, Per, Stefan med flera så är killarna med y-namn överrepresenterade i Kriminalvårdens register. Varför ger deras studie inga entydiga svar på, men socioekonomisk bakgrund spelar förmodligen in då det "finns ett statistiskt samband mellan en stor andel y-namn i en kommun och en rad negativa sociokonomiska faktorer". 

Så, Sorry Sonny, Conny, Ronny men nu är det bevisat att ni - och alla andra med y-namn - löper större risk att hamna i kriminalitet. Åtminstone om ni samtidigt kommer från sämre bemedlade omständigheter, vilket ni förmodligen gör för det verkar vara där som dessa namn är som populärast.

Undrar vilka som blir morgondagens y-namn, för idag är det väl inte så många knattar - oavsett social bakgrund - som döps till Sonny, Conny eller Ronny.

4 kommentarer :

Anonym sa...

"Undrar vilka som blir morgondagens y-namn"

det blir m-namnen:

mehmed, mahmud, mohd, mohammed...

Johnnys pappa sa...

I artikeln hävdas att y-namnen var populära under decennierna runt 2:a världskriget. Man frågar sig hur stor åldersspridningen var i den studerade populationen. Troligen inte särskilt många kriminella födda senare än 70-talet med y-namn.
Dagens white trash-/y-namn är Kevin, Noel & Liam.

AnnCharlott sa...

Håller med dig Johnnys pappa, att det finns en del att fråga sig kring hur undersökningen genomfördes. Och jag tror också att framför allt Kevin är en högoddsare inför framtiden.

Y-barnet Jenny sa...

Sägs inget om kvinnonamn? Hur går det för Fanny, Emmy och inte minst Jenny?