17 januari 2013

Varför vara lycklig ...

För ca 25 år sedan läste jag Jeanette Wintersons Det finns annan frukt än apelsiner. Boken är en till stora delar självbiografisk berättelse om hennes uppväxt, skriven med en svart humor som då fick mig att skratta högt många gånger under läsningen. Nu har hon skrivit - delvis - samma historia igen, men med betydligt mer smärta och svärta utan så mycket humor. Varför vara lycklig när du kan vara normal heter den nya boken, och titeln är ett citat av något som Jeanettes mamma Mrs Winterson sa när Jeanette berättade att hon var kär ... i en flicka. 

Jeanette Winterson är en ordekvilibrist av högsta rang och visst finns även här stråk av hennes ordkonst, även om den här boken av naturliga skäl inte innehåller samma flödande berättarglädje som brukar utmärka hennes skönlitterära böcker. 

I princip behandlar boken hennes uppväxt fram till 16 års ålder när hon blir mer eller mindre utslängd hemifrån för att sedan göra ett hopp fram till nutid när det förflutna hinner ikapp och hon går in i en depression som är så djup att den riskerar att ta hennes liv. Och jag har aldrig förr läst en så naken och nära beskrivning av en depression förut. Inga kommentarer :