30 oktober 2008

I took a test

What Kind of Reader Are You?
Your Result: Dedicated Reader
 

You are always trying to find the time to get back to your book. You are convinced that the world would be a much better place if only everyone read more.

Literate Good Citizen
 
Obsessive-Compulsive Bookworm
 
Book Snob
 
Fad Reader
 
Non-Reader
 
What Kind of Reader Are You?
Quiz Created on GoToQuiz

29 oktober 2008

Höjer priserna av konkurrensskäl

Jag läste att Akademibokhandeln höjer priserna på de bästsäljande böckerna. Man menar att man ändå inte har en chans att tävla med nätbokhandelns låga priser på de efterfrågade nyheterna utan satsar i stället på att sänka priserna på ett antal böcker som ligger strax utanför topplistorna. Om det räcker för att stanna i matchen återstår att se och det beror ju också på hur mycket bokhandeln kan pressa dessa "nästan"-bästsäljarpriser.

Personligen skulle jag vilja se att boklådorna vågade särskilja sig mer. Satsa på att lyfta fram nya eller udda eller okända författarskap. Kanske jobba mer med olika teman som växlar i stället för att försöka efterlikna nätbokhandeln och billigkedjorna med dessa evinnerliga topplistor av allehanda slag.

27 oktober 2008

Skrämmande dåligt



Det är slö söndag. Det enda jag och sambon orkar göra är att sitta i soffan och zappa bland tv-kanalerna. Zappa runt runt, fram och tillbaka. Det är otroligt hur mycket skräp som sänds men även skräpet har höjdpunkter - eller snarare absoluta lågvattenmärken. På TV 6 råkade vi bevittna lekprogrammet "Hål i väggen" som går ut på att kändisar ska ta sig igenom ett hål i en vägg som kommer emot dem. Om de inte lyckas forma sig efter hålet så att de tar sig igenom det så hamnar de i en pool med vatten. Något så urbota dumt! Man blir ju direkt mörkrädd.

25 oktober 2008

Kill your darlings

Kill your darlings är ett välkänt begrepp inom filmbranschen. Detta att klippa bort scener - som må vara hur bra som helst - men som måste bort för att tajta till filmen och få handlingen att röra sig framåt. Jag vet inte om man brukar använda detta begrepp inom förlagsvärlden men man borde göra det. Det finns alldeles för många tjocka böcker som är långa utan någon egentlig anledning. Missförstå mig rätt. Jag har inget emot långa böcker i sig eller av någon princip. Jag läser gärna en härligt maffig tjock bok. Så länge den för handlingen framåt eller för all del tar omvägar som är intressanta och relevanta. Men när böcker helt plötsligt tappar farten och stannar upp, då är det inte kul.

Jag läser en sån bok nu, Tornrummets hemlighet av Niklas Janz. Det började så bra så spännande. Mirjam har flyttat med sina föräldrar till ett gammalt hus och i husets tornrum hittar hon tolv anteckningsböcker som visar sig vara skrivna av pojken som bodde där innan henne. Böckerna innehåller berättelser om pojkens drömmar. Drömmar som är så verkliga att de börjar ta över hans liv. Mirjam sugs in i pojkens berättelser och försöker ta reda på så mycket hon kan om honom men det är som om folk drar sig för att prata om pojken och hans familj.

De första 150-200 sidorna går lätt att läsa. Det är spännande, det är magiskt och det är lite läskigt också. Men sedan någonstans halvvägs in i boken så tar det stopp och jag tror att det största felet är att berättelsen innehåller för många upprepningar. När spänningsmomenten börjar köras i repris med små variationer utan att handlingen förs framåt då blir det segt. Jag har fortfarande inte tagit mig igenom boken, men eftersom jag ändå är nyfiken på att få reda på hur det går kommer jag nog att kämpa på. Den här boken hade verkligen vunnit på en hel del strykningar för det är en intressant berättelse där Mirjams liv flätas samman med den drömvärld anteckningsböckerna berättar om.

23 oktober 2008

Nyinflyttad på kontoret


Idag flyttade en stor pösig mjuk Barbapapa in hos oss här på kontoret. Eftersom han är en Barbapapa är han också ganska formbar. Väldigt kramgo tycker en av kollegerna. Vi övriga är lite mer tveksamma. Det är något lite slipprigt över honom.

22 oktober 2008

Hur tänkte dom nu?

Det har skrivits mycket om att biljetterna till Metallicas konsert sålde slut på nolltid för att dyka upp på svarta börsen bara timmar senare, men då förstås till betydligt högre pris. Detta fick ju på nytt fart på diskussion om hur man ska komma tillrätta med detta problem. Nu läste jag på Kulturbloggen att Ticnets lösning på problemet är någon form av auktion på biljetterna. Enligt Aftonbladet är tanken att de ska "starta en organiserad handel i andra hand".

Hur tänkte dom nu? Jag förstår inte riktigt. För hur ska Ticnet komma över dessa andrahandsbiljetter? Köpa dem dyrt på svarta börsen?

21 oktober 2008

Läckberg granskas av prosapolisen

Eftersom jag hör till dem som inte är sådär väldigt imponerad av Camilla Läckbergs böcker kan jag inte låta bli att göra er uppmärksamma på följande roliga inlägg i DN. Prosapolisen riktar ju förstås främst in sig på hennes språk. Själv har jag mest retat upp mig på hennes personskildringar. Inte nog med att de är såna stereotyper de är så enkelspåriga också. Hennes intriger kan inte heller beskyllas för att varaiera och vara nyskapande. Det räckte för min del med att läsa två av hennes böcker för att knäcka hennes kod.

20 oktober 2008

Augustprisnomineringarna klara



Så här ser de ut. De sex böcker som är nominerade till Augustpriset i barn- och ungdomsklassen. Två bilderböcker, en rikt illustrerad kapitelbok och tre ungdomsromaner. Jag hävdar fortfarande - som jag har hävdat förut och som jag kommer att fortsätta att hävda - att det är vanskligt att bilderböcker för 3-5-åringar ska tävla i samma klass som ungdomsromaner som vänder sig till 13 plussare.

Samma sak gäller förvisso också i den skönlitterära klassen där poesi tävlar med prosa.

Alla nomineringarna och motiveringar kan du läsa om här. I DN har Lotta Olsson skrivit om barn- och ungdomsboksnomineringarna. Annars är det mest artiklar om aspiranterna till vuxenpriset som finns att läsa.

Andra bloggar om:

18 oktober 2008




Jag kan förstå Clint Eastwoods rollfigur som i filmen Broarna i Madison County reste runt och fotograferade just broarna i nämnda county för det är något extra vackert med broar.

17 oktober 2008

Rådiga medarbetare och snälla chefer


Det kan man säga att vi har här på Barnens Bokklubb.
En rådig medarbetare som bokat in en demonstration av finfina expressomaskinen. Och en snäll chef som genast såg till att samma finfina expressomaskin hamnade i vårt kök!

16 oktober 2008

Uppföljare till Hermans sommar

Ni minns väl Hermans sommar? Stian Holes fantastiska bok om den fundersamma Herman. Uppföljaren kommer att heta Herman och eldsvådan på svenska och är på gång. På norska heter den Garmanns gate och vi har fått ett exemplar av den hit till redaktionen och jag lovar att den är precis lika fantastisk som den första boken. Den innehåller samma varma filosofiska ton och samma häftiga collageteknik. En eldsvåda spelar en central roll i berättelsen men också Hermans möte med den äldre frimärksamlande mannen som han förut varit lite rädd för.

15 oktober 2008

Men hallå det är ju bara oktober!

Jag och sambon var på Åhléns idag.
Vi behövde komplettera lite till hemmet.
Men vad möts vi av när vi kommer upp på våning 2 där de har heminredning och husgeråd?
Jo fullt med jul!
Där är adventsstjärnor och diverse andra juldekorationer och julpryttlar.
Risken är överhängande att jag kommer att vara spyfärdig på allt vad jul heter redan innan första advent.

14 oktober 2008

Åsa Larssons senaste

Jag har precis läst ut Åsa Larssons senaste och jag imponeras åter av hennes förmåga att beskriva de människor som befolkar hennes böcker. Där blir hon bara bättre och bättre. Redan efter hennes förra bok kände jag att det fanns så mycket mer att hämta än "bara" själva deckarplotten och efter den här boken känner jag att det vore spännande att läsa något av henne som inte var en deckare. Kanske det kommer.

Men nu var det alltså Till dess din vrede upphör det skulle handla om här. Återigen är det Kiruna med omnejd som är skådeplatsen och Rebecka Martinsson och Anna-Maria Mella som utreder. Två ungdomar är anmälda saknade sedan en tid tillbaka. På vårkanten hittas den ena död drunknad. Man antar först att det rör sig om en dykolycka. Men var det en olycka? Nej det visar sig att det ligger ett brott bakom och Rebecka Martinsso och Anna-Maria Mella inleder en mordutreding.

Samtidigt som mordutredningen går framåt löper historien bakåt i tiden och oegentligheter och övergrepp i det förgångna blottläggs. Skickligt väver Åsa Larsson ihop olika människoöden med sin deckarplott.

13 oktober 2008

En kväll i Krakow

Vi sitter på en restaurang i Krakows judiska kvarter. Restaurangens inredning påminner mer om en avlägsen dåtid än om nutid. Det är trångt mellan borden. Ute är det mörkt och lite ruggig. Här inne är det varmt och gemytligt. Vi har beställt in vin och njuter av den fina atmosfären. Efter en stund börjar spelningen som vi kommit hit för. Sholem, en trio som spelar klezmermusik. Så vackert att vi blir alldeles tårögda.

En snabb introduktion till Le Clézio

Henrik Lange - ni vet han med 80 romaner för dig som har bråttom - var snabb med att i samma anda ge oss en kort introduktion till årets nobelpristagare i litteratur.



Andra bloggar om:

10 oktober 2008

Nobelpriset bara för män?

"Jag ber att få påminna om Elfriede Jelinek och Doris Lessing" svarar Horace Engdahl på en läsarfråga i DN om Nobelpriset i litteratur bara är till för män. Det är förvisso sant att de båda fått priset på 2000-talet men de är också de enda kvinnliga pristagarna under de senaste tio åren. På 90-talet var det inte mindre än tre kvinnliga författare som fick mottaga litteraturpriset men sen får man gå ända tillbaka till 1966 då Nelly Sachs fick dela priset med Samuel Agnon. Totalt är det bara 11 kvinnor som fått priset. Så nog var det en berättigad fråga alltid och nog verkar det som om priset är mest för män i alla fall.

Mer om DN, SvD

09 oktober 2008

Krakow


Krakow har en sällsamt charmig patina. Det gör att historien känns närvarande här.

08 oktober 2008

Hemma hos

Apropå mitt inlägg härom dagen så tycks även SvD fundera över hur de aderton kan hålla tätt när det gäller vem som ska få Nobels litteraturpris. Om det och om hur akademin går tillväga när den väljer pristagare kommer det handla ikväll kl 20.00 i TV 8 när Clemens Poellinger hälsar på hemma hos Per Wästberg.

06 oktober 2008

Film och bok - Film eller bok

- Har du läst boken?
- Nej men jag har sett filmen.

Lite lätt skamset måste jag erkänna att jag fungerar så ibland. Har jag sett filmen känns det inte så nödvändigt att också läsa boken. Så i och med att jag såg Flyga drake på dvd i helgen så känner jag att nu behöver jag inte läsa boken med samma namn. Filmen var helt ok. Den var till och med ganska bra. Boken är säkert bättre. Många säger dessutom att den boken är bättre än Tusen strålande solar som också är skriven av Khaled Hosseini och som jag har läst. Men eftersom jag inte tyckte särskilt mycket om Tusen strålande solar så har jag inte kännt mig särskilt sugen på att läsa Flyga drake. Och nu behöver jag nog inte göra det heller.

04 oktober 2008

Hur kan dom hålla tätt?

"Det är konstigt att det aldrig läcker ut i förväg. De är ju 18 stycken och blir säkert utsatta för påtryckningar från nära och kära. De flesta av dem är väl gifta, har kanske rent av älskare eller älskarinnor, kanske super till."

Apropå att det - oss veterligen - aldrig hänt att det i förväg läckt ut vem som ska tilldelas Nobelpriset i litteratur så undrade min sambo i morse hur de kan hålla tätt.

Mer om , SvD,

03 oktober 2008

Nu är det Nobelpristider igen

Efter Horace Engdals uttalande om amerikansk litteratur är det väl många med mig som frågar sig om det innebär att det inte är aktuellt med någon amerikansk pristagare i år. Hur det blir med den saken får vi veta på torsdag.

Vadslagningen lär pågå för fullt men själv har jag sedan länge slutat att gissa eller spekulera. Jag har aldrig ens varit i närheten av att pricka rätt. Oftast har jag knappt ens hört talas om pristagaren. Än mindre läst något av honom/henne.

02 oktober 2008

Woody Allens senaste

Efter rejält köande kom vi ändå till slut in på Stockholm filmfestivals förhandsvisning av Woody Allens nya film Vicky Cristina Barcelona. Har för övrigt en del att säga om deras logistik vid insläpp men vi tar det en annan gång.

Så hur var filmen? Jo tack. En trevligt bagatell och tämligen underhållande i kategorin "romantisk komedi". Handlingen i kort: amerikansk övre medleklass från New York möter sydeuropeiskt konstnärstemperament och förtjusas. Allen driver friskt med klichéerna av dessa båda grupper. Eller gör han det? Jag blir inte riktigt klok på han är ironisk eller allvarlig. Men som sagt. Det var trevlig underhållning för stunden och framför allt Penelope Cruz gjorde en strålande insats som temperamentsfull konstnär.

01 oktober 2008

Fighting Ruben Wolfe

Under hela läsningen infann sig en känsla av att den här boken utspelade sig på 40- eller 50-talet och att handlingen var förlagd till England. Jag kan inte riktigt förklara varför, men det var något med språket och framförandet och sättat att beskriva personerna och deras omgivning. Men berättelsen är samtida, det avslöjade en par tidsmarkörer som nämnande av film och musik. Och den utspelar sig i USA. Nu har inget av det här någon egentlig betydelse för berättelsen.

Det handlar om bröderna Cameron och Ruben och hur de lockas att börja boxas för pengar på suspekta klubbar. Här handlar det inte om auktoriserad boxning utan om råa matcher som helst ska sluta med att den ena kämpen ligger blödande på golvet. Ruben är den som alltid vinner. Cameron den som oftast ligger blödande på golvet. Men han har mod och publiken älskar en fighter.

Nu är det här inte bara en bok om boxning. Den handlar om så mycket mer. Cameron är berättaren och hans tankar och funderingar utgör bokens kärna. Det handlar om mod och stolthet, om att aldrig ge upp. Om samhörighet och lojalitet.

Boken har inte kommit på svenska ännu men är på väg så håll utkik efter den för den är bra. Jag vet inte vad den svenska titeln kommer att bli men originalets titel är "Fighting Ruben Wolfe" och författaren heter Markus Zusak.