30 september 2010

Ojai


Morgon: vandring i bergen
Förmiddag: bada i poolen
Eftermiddag: softa på altanen
Kväll: middag i hamnen

Skulle kunna vänja mig vid detta. Någon som kan tänka sig att sponsra så jag slipper åka hem och jobba?

29 september 2010

Making movies


Det ser kanske inte så glamoröst ut, men i dessa baracker görs film i massor.

Universal studios

27 september 2010

Grand Canyon





Det är bara att konstatera att iphones kamera inte klarar av att göra Grand Canyon rättvisa. Ni får helt enkelt tro mig när jag säger att det var spektakulärt att se det från en helikopter.

Las Vegas








Efter 20 timmar på resande fot anlände vi till Las Vegas [även kallat Lost Wages, men vi har lyckats behålla vår än så länge]. Ett hysteriskt ställe på alla sätt.

En kort runda på stan och en drink orkade vi med innan vi kraschade i sängen.

24 september 2010

Bokmässa II

På bokmässan i Göteborg finns en lounge för oss utställare. Det låter betydligt tjusigare än vad det är. Men det är i alla fall ett rum där man för en stund kan komma bort från bruset och stöket på mässan. Ett ställe där det är lugnt och tyst och där man kan ta en kopp kaffe och sjunka ner i en fåtölj. Gemensamt för alla som kommer dit är att när de slår sig ner i en fåtölj så gör de det med en suck av lättnad och vällust. Denna ljuva njutning att få vila sina bokmässesvullna fötter om så bara för en kort stund.

21 september 2010

Fint bordskick

 

Vi har jobbat hårt på att vår katt ska lära sig fint bordskick. Vi har väl lyckats ganska bra. Eller vad tycker ni?

19 september 2010

På önskelistan

Jag har inte läst Proggiga barnböcker av Kalle Lind. Men jag läste om den i dagens SvD och jag kände att jag vill läsa den. Boken samlar exempel ur framför allt 70-talets fostrande barnböcker. Bara titlarna är ju ganska talande Här är Nordvietnam och Vägen till Gerillan. Själv minns jag en bok som heter Barnen vid Yang-tse-kiang. Vi sålde den på Barnens Bokklubb så sent som under senare hälften av 80-talet [men jag tror det rörde sig om en gammal "hyllvärmare" vi reade ut]. Den handlade om revolutionen i Kina och hur Maos tappra soldater marscherade ner från bergen. Jag tänkte inte så mycket på innehållet förrän en medlem hörde av sig och undrade vad det var för propaganda vi skickade ut.

Men Proggiga barnböcker tar tydligen inte bara upp barnböcker. Där finns också utdrag ur Nu! Handbok i barnindoktrinering, som tydligen var precis det som titeln utlovar och vars syfte var "en humanistisk indoktrinering – och därmed också en socialistisk". "Arbetet med barn är det viktigaste arbetet i denna värld – jämsides med annat revolutionärt och miljöbevarande arbete." Några råd ur handboken var: "Inge aldrig barnet respekt för lag och ordning. Tvärtom. ./. Hjälp barnet till elementär politisk aktivitet" till exempe latt "sabotera julskyltning" eller att "bära omkring propagandaskyltar". Man vet ju inte riktigt om man ska skratta eller gråta.

17 september 2010

An offer I couldn't refuse


Med tanke på allt trassel med tekniken i allmänhet och vår webbserver i synnerhet så tog jag fasta på erbjudandet ovan.

15 september 2010

Reckless Release

Igår hade jag förmånen att få gå på releasefest både i Stockholm och i New York. Dessutom ingick en intervju i Los Angeles. Låter konstigt kanske? Men med den moderna tekniken är allt möjligt. I Stockholm var det Palatset som i samarbete med bokförlaget Opal anordnade releasefest för Cornelie Funkes nya bok Reckless. Den hade världspremiär igår och liknande fester ordnades på tiotalet platser runt om i världen. Bland annat i New York, där Cornelia Funke själv deltog, som sände live via nätet och därför kunde vi delta i två fester.

På Palatsets releasefest var det barn och ungdomar som stod i centrum. Vilket inte alltid är fallet och det var en ynnest att som vuxen få bli bjuden. Det bjöds på buffémat och godis och bubbelvatten [av det alkoholfria slaget]. Och så bjöds det på storartad underhållning. De duktiga ungdomarna från Palatsets bok- och teatergrupper hade iscensatt fyra scener ut boken där högläsning ur boken varvades med korta dramatiseringar. Mycket effektfullt och skickligt. Läs mer och kolla bilder och filmer på Palatsets egen sajt.

PS. för er som inte vet så är Palatset ett kulturaktivitetshus för barn och ungdom som kommer att öppnas på Riddarholmen i Stockholm 2011, men som redan har tjuvstartat sin verksamhet i provisoriska lokaler i Gamla stan.

14 september 2010

Tematrio - Katastrofer

Tematrio katastrofer. Mm, det blir ju lätt tänkte jag. Jag älskar ju dystopier och de brukar ju allt som oftast utspela sig i ett postkatastroft samhälle. Men sedan blev det ganska blankt där uppe i knoppen. Olika filmer kom jag på. Men med böckerna gick det trögare. Tills jag vände tanken mot ungdomsboksgenren. Då gick det lättare. Således består min trio uteslutande av ungdomsböcker.

Annas dagbok av Börje Lindström. En expedition till Ishavet återvänder till Stockholm och för med sig ett dödligt virus som snabbt börjar skörda dödsoffer. Folk flyt i panik. I kaoset som utbryter kommer Anna ifrån sin familj. Ensam försöker hon ta sig norrut, till sina morföräldrar. Det är oerhört dramatiskt och spännande och svart.

Den gröna cirkeln av Stefan Casta. Exakt vad som hänt förblir lite oklart, men att det handlar om någon form av katastrof som har med människans rovdrift på miljön är en plausibel gissning. Först har det varit extrem hetta under en tid. Sedan startar regnen. Fyra ungdomar driver iväg på en stor altan, som fungerar som en sorts ark. När de väl ser land igen är allt dött och öde. En ganska spännande bok som rymmer en del överraskningar.

Molnet av Gudrun Pausewang. Här är det en kärnkraftsolycka som utgör katastrofen och även här är det ungdomar som måste klara sig själva utan hjälp av vuxna. 15-åriga Janna och hennes lillebror flyr undan det radioaktiva molnet på sina cyklar.

12 september 2010

Johanna Thydell läser ur sin nya bok

Vi är många som har längtat och väntat på en ny bok från Johanna Thydell. Och nu är den äntligen här. Ursäkta att man vill bli lite älskad är en träffsäker på-pricken-bok om Nora och kärleken och kompisar och fester.

Här läser hon ur sin bok.

10 september 2010

När man bränner böcker

Det har ju varit en del i media om den galna pastor i Florida som tänkte ordna bokbål av Koranen. Nu verkar det som om han har besinnat sig något. Åtminstone har inte "just nu" för avsikt att bränna några böcker. Att bränna böcker är för mig en symbol förknippad med så mycket ondska att jag inte förstår hur någon ens kan komma på tanken år 2010.

Själv köpte jag det här vackra exemplaret när våra grannar här på kontoret - Böckernas Klubb - hade utförsäljning. Om jag kommer att läsa den från pärm till pärm är väl mer tveksamt. Men den får samsas i bokhyllan med Bibeln [som jag förmodligen heller aldrig kommer att läsa från pärm till pärm].

Svd DN

Me Ronja - You who?

Sådärja, dags för ett nytt quiz. Visserligen är en del frågor ställda med tanke på att barn ska svara. Men det är kul ändå. Och att bli Ronja är ju inte helt fel.

AnnCharlotts resultat: Ronja Rövardotter
Till quizet: Vilken rebell är du?

Du är en riktigt trotsig en! Ingen säger åt dig vad du ska
göra, och försöker man ändå så gör du ofta precis tvärtom. Du är modig,
äventyrlig och vågar alltid stå för dina åsikter. En riktigt bra kompis, helt
enkelt.

09 september 2010

Tyvärr ganska trist och förutsägbart


Mycket väsen för ganska lite skulle man kunna säga om uppståndelsen kring att delar av Corbijns nya film The American utspelar sig i ett vintrigt Sverige. Där befann vi oss under filmens första tre minuter. Typ. Resten av tiden guidades vi mest omkring i vackra italienska små städer. Ni vet de där husen hänger som klasar utefter begssidorna. Där gick Clooney omkring och såg svårmodig ut.

Filmen var snygg och välspelad. Ett gott hantverk. Inte tal om annat. Ändå så lyfte det aldrig. Det var låååångsamt och - kanske värst av allt - storyn har vi sett så många gånger förut.

Clooney är en "hit man" som nu får känna på hur det är att själv vara villebråd. Han vill sluta. Han ska bara göra ett sista jobb. Och under tiden håller han sig alltså gömd. Först i svenska ödemarken och sedan på italienska landsbygden. Jag ska inte avslöja hur det slutar. Men jag tror nästan att ni kan ana det ändå...

Svd DN

08 september 2010

Spännande värre

Lite vanvördigt skulle man kunna kalla Fienden för en splatterroman för den är minst sagt ganska våldsam. Men också våldsamt spännande. Vi befinner oss i en tid efter att en mystisk sjukdom har drabbat alla vuxna. De flesta av dem har dött, men inte alla. Tyvärr. För de som lever är en slags levande döda zombier som har tappat alla mänskliga kännetecken. De överlever genom att äta allt som kommer i deras väg. Även barn. Barn och ungdomar har slagit sig samman i olika gäng och förskansat sig på någorlunda säkra platser.

Våra hjältar är ett gäng som slagit sig ner i en före detta matbutik i norra delarna av London men de vuxnas attacker blir allt våldsammare och när Jester dyker upp och berättar om ett supersäkert och välorganiserat ställe - Buckingham Palace - bestämmer de sig för att ge sig av. Jag behöver väl knappast säga att det blir en farofylld vandring?

Som sagt, det är galet spännande men också ganska blodigt och läskigt.

07 september 2010

Tematrio - Tunnisar

Efter att förra veckan ha uppmanat oss att lista tegelstenar handlar veckans tematrio om tunnisar. Det vill säga böcker som är på 100-150 sidor.
För att hitta dessa tunnisar tvingas jag gå ganska långt tillbaka i tiden så jag har dem inte så färskt i minnet.

Den första jag kommer att tänka på är Måsen - berättelsen om Jonathan Livingston Seagull av Richard Bach. Må vara att Jonathan bara är en mås, men han vill inte anpassa sig till livet i måskolonin. Han har en idé om att flyga högre och längre än vad som är brukligt bland måsar.

En annan tunnis som jag läste för väldigt många år sedan är Återfunnet av Ulla Isaksson. Jag minns faktiskt inte så noga vad den handlade om. Men minns att jag verkligen fascinerades av hennes tankar och funderingar om minnen och hur hon använde och analyserade sina nattliga drömmar till att närma sig det förgångna.

Och så Bödeln förstås! Av Pär Lagerkvist. Hur kunde jag nästan glömma den? Den är så magisk, mystisk, oroande och otroligt stark. En av de bästa böcker jag läst och den har jag läst några gånger nu. Lagerkvists karga och poetiska språk är så effektfullt.

02 september 2010

Var jag mig i staden vänder

Inte nog med att stan är nedlusad med valaffischer dessa dagar. Den här klämkäcka herren pekar finger åt mig var jag mig i staden vänder.

Undrar om det var det här han tänkte som sin framtida karriär, Rickard Sjöberg, när han utbildade sig till journalist. Att han skulle bli hela Sverigens Mr Postkodmiljonär?

Ja, det är såna funderingar jag kan få under en helt vanlig promenad på stan.